„Dacă ei nu sunt femeie, atunci de ce participă la competiția feminină?”. A apărut o nouă controversă la Jocurile Olimpice, după ce a concurat cu mască pe față

„Dacă ei nu sunt femeie, atunci de ce participă la competiția feminină?”. A apărut o nouă controversă la Jocurile Olimpice, după ce a concurat cu mască pe față
Vezi galeria foto - 5 poze

A iscat o nouă controversă în cadrul Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a concurat cu mască pe față.

Atleta Raven Saunders, care se consideră „non-binar”, este în centrul atenției la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a concurat având pe față o mască și ochelari de soare.

Controversă la Jocurile Olimpice, după ce a concurat cu mască pe față

Algeriana Imane Khelif şi dubla campioană mondială taiwaneză Lin Yu-ting au fost autorizate să concureze la competiția de box de la Jocurile Olimpice de la Paris, deşi în 2023 fuseseră descalificate de la CM pentru că nu au trecut un test de eligibilitate în funcţie de gen.

A fost prima mare controversă de la ediția actuală a Jocurilor Olimpice, dar nu singura. În prim plan a apărut Raven Saunders, care a concurat în calificările feminine de la aruncarea greutății cu o mască pe față și ochelari de soare.

„E bine că o putem vedea din nou, cumva”, a spus unul dintre comentatorii de la BBC, care a fost corectat imediat de colega lui: „Păi, nu putem să-i vedem pe ei foarte bine. Raven Saunders este, de fapt, non-binar. Apropo de masca purtată, ne-am obișnuit să-i vedem cu accesorii interesante pe cap, nu?”.

Replica reputatului scriitorul James Esses nu a întârziat. „Încă o nebunie legată de gen la Jocurile Olimpice. Dacă ei nu sunt femeie, atunci de ce participă la competiția feminină?”, a reacționat el, pe platforma X.

Finala de la aruncarea greutății are loc în seara de 9 august

Raven Saunders a avut o performanță de 18,62 m și s-a calificat fără probleme în finala de aruncare a greutății, programată vineri, 9 august. Cea mai bună performanță a aparținut canadiencei Sarah Mitton, cu 19,77 m.

Saunders, care folosește pronumele they/them, a spus că este în formă și a transmis că trebuie să le reamintească oamenilor că este cine este.

Saunders folosește alter ego-ul „Hulk” atunci când concurează pentru a face față stresului și susține că se identifică drumului dificil al super-eroului spre controlul puterii sale.

„La început, similar cu Hulk, mi-a fost greu să fac diferența. Dar, prin călătoria mea, în special în ceea ce privește sănătatea mintală și lucruri de genul acesta, am învățat cum să le delimitez”, a declarat Saunders, potrivit The Guardian.

Saunders a atras atenția și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021

Saunders, care este gay, a stârnit o controversă și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021, după ce a câștigat medalia de bronz. Aflată pe podiumul de premiere, ea a încrucișat mâinile deasupra capului, spunând că respectivul „X” reprezintă locul unde se întâlnesc toți oamenii oprimați.

Comitelul Internațional Olimpic a lansat imediat o investigație asupra respectivului gest, în contextul în care interzisese sportivilor să aibă astfel de atitudine și să protesteze pe podiumul olimpic, dar nu a dat nicio sancțiune.

Publicat: 09 08. 2024, 20:13