David Popovici a explicat, științific, de ce înoată mai bine în a doua parte a curselor. Motivul genetic nu poate fi combătut
David Popovici a cucerit o nouă medalie olimpică pentru România, de data aceasta la proba de 100 de metri liber. Sportivul român a întors al șaptelea, însă a reușit să obțină bronzul olimpic și a explicat de ce înoată mai bine în a doua parte a curselor.
Popovici a avut o cursă grea și de această dată, deoarece i-a avut ca adversari pe chinezul Zhanle Pan, medaliat cu aur, australianul Kyle Chalmers, dar și pe maghiarul Nandor Nemeth, diferența dintre David Popovici și ultimii doi sportivi fiind de câte o sutime. Totuși, înotătorul român a reușit să mai aducă o medalie acasă, după o cursă la fel de intensă ca cea la proba de 200 de metri liber, pe care a și câștigat-o.
David Popovici a explicat, științific, de ce înoată mai bine în a doua parte a curselor
Întrebat de echipa ProSport aflată la Paris cum reușește să revină așa de ușor în fruntea curselor deși întoarce printre ultimii, David Popovici a oferit o explicație clară, științifică.
„(n.r. – Ai două medalii, obiectiv îndeplinit?) Obiectivul meu a fost…(n.r. – râsete, știm, să te distrezi). Pe bune, ăsta a fost obiectivul meu. Și nu neapărat să mă distrez. Ok, încerci să te distrezi, încerci să te distrezi, dar când ajungi într-o finală olimpică e totul atât de tensionat nu își mai arde de râs, de distracție. Obiectivul meu cel mai important a fost să-mi iasă cursele așa cum le-am antrenat. Și cred că m-am apropiat destul de tare. Sunt mulțumit. Și faptul că am adunat și două medalii pe lângă asta mă face și mai fericit. (n. r. – Deci ai dat 100% și ești mulțumit și împăcat cu ce ai făcut aici) Mai mult decât atât. Având în vedere că am dat tot ce avem și chiar și în plus, nu aveam cum să fiu mai fericit. având în vedere că nu aveam ce să fac mai mult, nu am de ce să fiu dezamăgit că nu am luat din nou aur.
(n.r – Cum reușești să faci asta, să întorci al șaptelea și să fii pe podium?) Sunt mai bun pe a doua parte a bazinului. (n.r. – E o strategie asta?) Pur și simplu e felul în care știu să înot. Nefiind atât de înalt, atât de musculos față de aceeași adversari, nu am o plecare de pe loc atât de puternică, nu sunt un sprinter pur-sânge, dar am mai multă rezistență decât ei, fiind mai subțire. Antrenamentele pe care le-am făcut în fiecare zi și de la care nu am lipsit, uite că aici s-a făcut diferența s-a făcut, la o sutime, la două sutimi. Am fost la o sutime de locul doi, dar și cel de pe locul patru a fost la o sutime de mine. Ăsta e sportul, e crunt! Timpul nu e cel mai bun din lume pentru mine, dar la Jocurile Olimpice, vrei, nu vrei, e puțin mai importantă poziția”, a declarat David Popovici la finalul cursei de 100 de metri liber.
David Popovici, campion olimpic la proba de 200 de metri liber
Echipa României de la Jocurile Olimpice de la Paris a obținut doar două medalii, unicul câștigător fiind David Popovici. În vârstă de 19 ani, David Popovici a câștigat cursa de la proba de 200 de metri liber, care a fost una incredibilă.
Deși se afla abia pe poziția a treia la jumătatea cursei, Popovici a reușit să facă o revenire de senzație, devasându-i astfel britanicul Matthew Richards (un timp de 1:44.74) și pe americanul Luke Robson (un timp de 1:44.79). David Popovici a câștigat cursa la limită, având cu doar două sutimi mai puțin decât Matthew Richards, 1:44.72.