FR de Gimnastică, în derivă după ce a ratat medalia de bronz la sol: doi antrenori și-au dat demisia și au semnat cu o rivală a tricolorelor! Update: Reacția FRG. EXCLUSIV
Patrick Kiens, coordonatorul lotului reprezentativ de gimnastică artistică a României, și-a luat la revedere de la sportive după concursul de la Paris.
Olandezul, alături de Daymon Jones, ar fi semnat deja, susțin surse ProSport, cu Belgia, echipă de gimnastică necalificată la Jocurile Olimpice, dar care o are în rândurile sale pe campioana mondială Nina Derwael.
FR de Gimnastică, în derivă după ce a ratat medalia de bronz la sol: doi antrenori și-au dat demisia
Din acest moment se vehiculează mai multe nume pentru înlocuirea celor doi, dar o decizie se va lua după întoarcerea delegației de la Paris.
România nu a mai obținut o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câștiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.
Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 5 la sol, iar Ana Bărbosu pe 4 la sol.
- Daniel Nazare, Andrei Preotu și Mihai Pop (foto-video) sunt trimișii speciali ProSport.ro la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024! Cei trei trimit corespondențe zi de zi pentru site-ul nostru!
Calificarea echipei României la Jocurile Olimpice de la Paris a venit după un an plin de scandaluri în care aducerea olandezului Patrick Keins a creat multă vâlvă. Acesta avea în trecut reclamații despre abuz fizic și psihic.
Presa batavă a scris, iar presa din România a preluat acum doi ani, informația că antrenorul Patrick Kiens a fost acuzat de rele tratamente la adresa unor gimnaste și astfel și-ar fi încheiat colaborarea în Olanda.
Cum a motivat Carmencita Constantin aducerea celor doi olandezi?
Carmencita Constantin susținea acum un an și jumătate că şcoala românească nu a ştiut să se adapteze noii generaţii de copii, una total diferită de cea când România domina gimnastica mondială.
„Ce aduc nou aceşti antrenori străini? Aduc această transformare a comunicării cu sportivul. Adică îl trec pe sportiv din zona de execuţie în zona de responsabilitate. Îl responsabilizează, chiar dacă noi, la gimnastică, lucrăm cu minori şi e mult mai greu.
Pentru că la noi seara se plânge, se sună mama, e greu, mi-e dor, vreau nu ştiu ce, e pubertatea, sunt transformări hormonale, creşte 10 centimetri şi se schimbă centrul de greutate, nu mai are repere… deci lucrurile sunt grele şi avem multe probleme.
Iar eu nu aş vrea să spun că antrenorii români nu au empatie, nu, nu acesta este cuvântul. Şcoala românească şi-a dovedit valenţele ei, ce nu a dovedit şcoala românească este felul în care se adaptează la noua generaţie de copii”, spunea șefa din gimnastică.
Update: Reacția FR de Gimnastică
FRG / DREPT LA REPLICĂ – Articolul PROSPORT 07.08.2024 – „FR Gimnastică în derivă după ce a ratat medalia de bronz la sol; doi antrenori și-au dat demisia și au semnat cu o rivală a tricolorelor”
Nu există nici un cuvânt de apreciere pentru această echipă minunată de fete care s-a mobilizat și a obținut calificarea în finala olimpică pe echipe, ocupând locul 7, reamintim, după două ratări succesive ale calificărilor la echipe la Jocurile Olimpice din 2016 și 2020.
În realitate, atât antrenorul Patrick Keins cât și Daymon Jones, datorită competențelor lor, beneficiază de multe oferte atât din SUA, cât și din Europa, inclusiv din Belgia. Antrenorii au tot dreptul de a accepta aceste oferte, oricând după data de 31 august 2024, când contractul semnat cu FR Gimnastica expiră în mod oficial. Cei doi, alături de Corina Moroșan, Camelia Voinea și Florin Cotuțiu au contribuit esențial la calificarea echipei României, după 12 ani în elita gimnasticii olimpice.
Desigur că FR Gimnastică ar fi onorată și ar dori să păstreze colaborarea cu acești doi antrenori, care timp de un an și jumătate și-au părăsit familiile pentru a munci în România, dar decizia le aparține. Reiterăm faptul că plecarea celor doi antrenori nu are nici o legătură cu pretinsele eșecuri ale FR Gimnastică, sau cu alte aspecte artificial invocate de PROSPORT, contractul acestora stipulând de la data semnării lui că mandatul se va încheia după Jocurile Olimpice.
Menționăm și faptul că în cazul articolului din data de 07.08.2024, ca de altfel și al precedentelor articole PROSPORT, FR Gimnastică nu a fost contactată pentru un punct de vedere, după cum nici antrenorii implicați în articol nu au fost consultați pentru verificarea informațiilor.