„L-am păstrat nepublicat până acum din respect pentru Jordan Chiles”. A apărut interviul pe care gimnasta din SUA l-a dat chiar înainte ca medalia de bronz să îi fie luată și dată Anei Bărbosu
În urmă cu fix două săptămâni, pe 10 august, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis ca medalia de bronz din proba de sol de la Jocurile Olimpice să îi fie dată Anei Bărbosu, iar cu o zi înainte de acel moment, Jordan Chiles, gimnasta din SUA care a fost deposedată de medalie în favoarea româncei, a luat parte la un interviu special.
Podcastul nu a mai fost publicat imediat, deoarece Jordan Chiles a fost devastată de decizia de la Lausanne, însă gazda interviului a decis să îl încarce pe internet într-un final.
Ce spunea Jordan Chiles pe 9 august, cu o zi înainte să îi fie luată medalia de bronz și dată Anei Bărbosu. Interviul oferit de gimnasta din SUA, publicat abia acum
Pe 5 august 2024, Jordan Chiles a câștigat medalia de bronz în finala probei de sol de la Jocurile Olimpice Paris 2024, după ce echipa ei a depus o contestație care a fost aprobată de arbitri. Gimnastei din SUA i-a fost mărită nota cu 10 sutimi și astfel a reușit să urce de pe locul 5 până pe locul 3. Amintim că americanca a devansat astfel două românce în clasament, pe Ana Bărbosu, care terminase pe 3 concursul și își adjudecase bronzul, doar pentru 30 de secunde, și pe Sabrina Voina, care încheiase pe 4.
Însă, Team România nu a renunțat la medalie atât de ușor. S-a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde s-a concluzionat că respectiva contestație nu a fost depusă conform regulamentului. Astfel, medalia de bronz a ajuns înapoi la Ana Bărbosu fix 5 zile mai târziu, pe 10 august.
Cu o zi înaintea verdictului TAS, pe 9 august, Jordan Chiles a acceptat să ia parte la un podcast organizat de Angela Yee, iar în cadrul interviului pe care l-a oferit, gimnasta părea sigură de faptul că medalia de bronz va rămâne la ea.
Însă, în doar 24 de ore, judecătorii de la Lausanne i-au distrus așteptările. Imediat după ce a fost deposedată de medalie, Jordan Chiles a transmis public că va lua o pauză de la rețelele de socializare, din dorința de a-și proteja sănătatea mintală. Tocmai din acest motiv, inclusiv Angela Yee a refuzat să mai publice podcastul pe care l-a înregistrat cu Jordan Chiles pe 9 august. Însă, nu definitiv. Două săptămâni mai târziu, tânăra creatoare de conținut din Statele Unite ale Americii a decis să încarce interviul pe canalul ei de Youtube, iar în descrierea acestuia a transmis:
Acest interviu a fost înregistrat la data de 9 august 2024, cu doar câteva zile înainte de hotărârea nedreaptă care a deposedat-o pe Jordan Chiles de medalia ei de bronz. L-am păstrat nepublicat până acum din respect pentru Jordan și pentru familia ei”, scrie Angela Yee, în debutul podcastului pe care l-a încărcat pe canalul ei de Youtube.
„Yo, este un podium 100% de culoare”
În interviu, Jordan Chiles a afișat o atitudine foarte pozitivă și pe aproape tot parcursul filmării a fost surprinsă cu zâmbetul pe buze. Americanca părea convinsă că medalia va rămâne la ea și îi spunea lui Angela Yee cât de mândră era de faptul că podiumul din finala probei de sol a fost completat de trei sportive de culoare:
Chiar i-am spus lui Simone (n.r. – Simone Biles), am fost ceva de genul: „Yo, este un podium 100% de culoare, tocmai am făcut istorie”. Și am fost atât de fericită, pentru că a fost ultimul concurs, ultimul al echipei noastre din competiție, și în sfârșit ne puteam bucura de acel moment. Am scris o pagină nouă în cărțile de istorie, așa că am fost foarte fericită, dar și emoționată în același timp, pentru că fetele acelea merită totul… Oamenii ar trebui să își dea seama de faptul că nu este vorba despre culoarea pielii tale, ci despre talent, de așteptări și de dăruire. Și toate trei am oferit asta”, a spus Jordan Chiles, în interviul pe care i l-a acordat lui Angela Yee, citată de Essentially Sports.
Podiumul final la sol de la Jocurile Olimpice Paris 2024 arată în felul următor: Rebeca Andrade (Brazilia – 14.166 puncte), Simone Biles (SUA – 14.133) și Ana Bărbosu (România – 13.700).