Mesajul inevitabil al creatorilor ceremoniei de deschidere pentru creştini, după scena controversată cu Cina cea de Taină de la Jocurile Olimpice!
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris nu a fost lipsită de controverse. Organizatorii au fost nevoiți să își prezinte scuzele creștinilor, după scena în care era parodiată „Cina cea de Taină”.
Organizatorii spectacolului de la deschiderea Jocurilor Olimpice au fost nevoiți să își ceară scuze în fața grupurilor de creștini. Grupurile de creștini au fost revoltate după ce pictura lui Leonardo da Vinci, „Cina cea de Taină”, a fost ironizată la ceremonia de deschidere a JO.
Scuze prezentate creștinilor de către creatorii ceremoniei de deschidere de la Jocurile Olimpice
Toată controversa a început atunci când câteva personaje ilustrau un model transgender și un cântăreț aproape dezbrăcat, ce îl întruchipa pe zeul grec Dionisos și un copil, valori pe care Biserica Ordotoxă nu le acceptă. Respectiva scenă a stârnit furia reprezentanților Bisericii Ortodoxe.
Criticile la adresa organizatorilor au venit din diferite țări, printre care și Italia. Vicepriministrul italian, Matteo Salvini, a spus despre scena de la ceremonia de deschidere că este „insultătoare și degradantă”.
„Ne-am dorit o ceremonie de deschidere în care să arătăm lumii valorile și principiile noastre așa că am transmis un mesaj foarte tranșant.
Ideea era să-i face pe oameni să reflecteze. Voiam ca mesajul să fie cât mai puternic cu putință. Trebuia să ne gândim la o comunitate internațională.
Este o ceremonie franceză pentru o ediție franceză a Jocurilor Olimpice, așa că am avut încredere în directorul nostru artistic. În Franța, prețuim libertatea de exprimare și ținem mult s-o protejăm”, a spus și Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris.
Care a fost ideea organizatorilor
Explicațiile au venit rapid și din partea regizorului ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, Thomas Jolly. Mirat de reacțiile negative, Thomas Jolly a precizat că scopul ceremoniei de deschidere era să ofere un cadru cât mai inclusiv pentru toți oamenii.
„Este normal să se ridice anumite întrebări atunci când vrem să includem pe toată lumea și să nu excludem pe nimeni.
Nu ne-am dorit să fim subversivi. Ne-am dorit să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă să fim toți împreună.
În Franța, avem ceea ce se numește libertate artistică. Suntem norocoși că trăim într-o țară liberă”, a mai spus Thomas Jolly.
Pe lângă controversele de la ceremonia de deschidere, ziua nu a fost lipsită și de alte evenimente negative. Au existat diferite tentative de sabotaj, cum ar fi îngreunarea circulației trenurilor, către și dinspre Paris.