Octavian Morariu susține că Paris e a doua lui casă: „Am fugit în 1987 în Franța ca refugiat politic și nici nu-mi trecea prin cap că Nicolae Ceaușescu va cădea. Niciodată nu am crezut asta!”. EXCLUSIV VIDEO
This browser does not support the video element.
Octavian Morariu (63 de ani) este cel mai important român din structurile CIO, organizația care se ocupă de Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.
Povestea sa este una fascinantă până a ajuns la nivelul de azi, președinte la Rugby Europe și membru CIO.
Octavian Morariu, despre prezența sa la Paris azi: „Am fugit în 1987 în Franța ca refugiat politic”
Octavian Morariu a fugit din țară cu doi ani înainte de Revoluția din 1989, nemaisuportând situația internă.
„Am plecat din România din 1987, am fost refugiat politic în Franța. Franța și Parisul sunt a doua mea casă… România rămâne România.
Nici nu-mi trecea prin cap că Nicolae Ceaușescu va cădea, că va dispărea Zidul Berlinului. Niciodată nu am crezut asta! Lumea a evoluat într-o direcție pe care nimeni nu o bănuia în 1987”, a declarat Octavian Morariu în exclusivitate pentru ProSport.
Cum a fost plecarea din țară în 1987?
Într-un interviu acordat celor de la Newskeek, Morariu a povestit în detalii plecarea sa din Româna, una cu multe peripeții.
„În 1987, am mers cu echipa mea de club, Grivița, într-un turneu în sud-estul Franței. Am fost la Bordeaux, am jucat am jucat cu o echipa din divizia a doua, după care am jucat al doilea meci cu o selecție a regiunii Landes unde erau și sunt cluburi foarte prestigioase.
Mi-am pregătit plecare cu prietenii mei din Franța. Am jucat la Morcenx și la pauză am mimat o accidentare. Prietenii francezi m-au luat și m-au dus spre Bordeaux. Președintele clubului Begles avea o clinică privată și am mers acolo să mă internez.
Numai că, bineînțeles, nu am fost internat și am stat două-trei zile la niște prieteni.
De ce am făcut asta? Pentru că clubul Grivița își continua turneul și tatăl meu era antrenorul echipei, iar eu trebuia să păstrez o anumită discreție, astfel încât lucrurile să nu iasă la suprafață imediat. Echipa a plecat pe urmă în Marea Britanie și apoi s-a întors în România
Cum l-a preluat securitatea franceză
În toată această perioadă, oficial eram internat, dar de fapt am fost preluat de serviciile de protecție franceze și dus într-o vilă unde am stat zece zile până când echipa Grivița s-a întors în România.
Acest lucru a fost făcut din prudență pentru că, neavând un statut, era posibil oricând ca Securitatea să vină și să mă recupereze, cum o făcuse și cu alți jucători înaintea mea.
După ce echipa Grivița a ajuns în România, am putut să merg la Prefectură la Bordeaux și să fac cererea de azil politic.
La Bordeaux, m-a primit Jacques Chaban-Delmas. Cei care îi cunosc istoria Franței știu că Jacques Chaban-Delmas a fost cel mai tânăr general al lui de Gaulle în al Doilea Război Mondial.
A fost prim ministru al lui Pompidou, fost ministru și al lui de Gaulle dar, mai ales, a fost internațional de rugby înaite de război”, a povestit Morariu pentru sursa menționată anterior.
Cine este Octavian Morariu?
- Este născut pe 7 august 1961 la București. De la 10 ani a început să practice rugby la Grivița Roșie, la 16 ani fiind prima oară selecționat la naționala de juniori. A participat cu această la trei turnee de juniori FIRA (actualul Campionat Mondial de Juniori), fiind, în 1980, în Tunisia, căpitanul echipei.
- A strâns 20 de selecții pentru echipa națională B și 5 pentru prima reprezentativă. În 1987 a rămas în Franța, după un turneu al echipei sale, cerând azil politic.
- S-a căsătorit în 1991 cu Dana și este tatăl a doi băieți, Maxime (33 ani) și Adrien (30 ani). Octavian Morariu este de profesie inginer constructor de poduri, absolvind în 1986 facultatea că șef de promoție.