Povestea perechii medaliate cu aur la Paris, Andrei Cornea și Marian Enache, un moldovean și un oltean care au făcut performanță în barca de dublu vâsle masculin

Andrei Cornea (29 de ani) şi Marian Enache (25 de ani) au cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la Paris, după o cursă pe care au condus-o aproape integral.

Cornea şi Enache au început un sprint devastator pe ultimele sute de metri ale cursei, desprinzându-se decisiv într-o cursă câştigată cu timpul de 6 min 12 sec 58/100.

Povestea perechii medaliate cu aur la Paris, Cornea și Enache, un moldovean și un oltean care au făcut performanță în barca de dublu vâsle masculin

Este a doua medalie de aur pentru România la Paris, după cea a lui David Popovici la 200 metri liber.

Cornea şi Enache, care are doi centimetri peste doi metri înălțime, au prins in extremis finala, dar au adus prima medalie olimpică a României în istorie în proba masculină de dublu vâsle.

Ei au participat prima oară la o cursă împreună în acest an, la Europenele din 2024, de la Szeged, unde au luat primul loc. Enache are o experiență mai mare, a mai fost prezent la 5 competiții, unde a luat un loc doi și două poziții 3, și la două dar și la 4 vâsle, din 2018 încoace.

Enache a participat şi la JO de la Tokyo, tot la dublu vâsle, clasându-se pe locul 9. Cornea este din Broșteni, iar Enache din Târgu Cârbunești.

„La 14 ani eram cel mai înalt din clasă, chiar din toată școala la acea vreme, iar pentru canotaj aveam parametrii ideali. Au urmat apoi discuțiile cu părinții, care la început au avut dubii să își lase copilul să plece în alt oraș”, a povestit, peste timp, Florin Marian Enache pentru presa gorjeană.

Suceava e lider la județele care dau sportivi la Paris 2024

24 dintre cei 106 sportivi, inclusiv Cornea, care au făcut deplasarea la Paris provin din județul Suceava.

Cei mai mulți, 22, fac parte din lotul de canotaj, este vorba Ancuţa Bodnar, Gianina Van Groningen, Ionela Cozmiuc, Mădălina Moroşan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Andrei Cornea, Leontin Nuţescu, Ioan Prundeanu, Florin Arteni, Ştefan Berariu, Andrei Mândrilă, Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Sergiu Bejan, Bogdan Baitoc, Marius Cozmiuc, Florin Lehaci și Alexandru Ciobică.

Aceasta e prima medalie de aur la masculin într-o probă de vâsle în istoria canotajului românesc.

Canotajul a ajuns la 43 de medalii all-time

Canotajul a ajuns acum, după performanța de azi, la 21 medalii de aur, 13 de argint, 9 de bronz, 43 în total în istoria participării la Jocurile Olimpice. Cel mai medalit sport rămâne gimnastica artistică, 71 de medalii în total.

România a fost pentru prima dată la întrecerile olimpice de canotaj în 1952, la JO de la Helsinki, și până în prezent nu a lipsit decât de la Jocurile din 1956. Echipajele noastre feminine au deținut supremația la JO din 1980 până în 2004, punctul culminant fiind atins în 1984, la Los Angeles când canotoarele noastre au cucerit cinci titluri olimpice.

Publicat: 01 08. 2024, 13:30
Actualizat: 01 08. 2024, 15:13