Verdict anulat, proces rejudecat: precedentul care îi dă fiori Anei Bărbosu! Cazul în care Tribunalul Federal Elvețian a cerut dizolvarea soluției TAS din cauza unui conflict de interese legat de președintele panelului: fabulosul dosar al înotătorului chinez Sun Yang, triplu medaliat olimpic cu aur, care a primit 8 ani de suspendare pentru dopaj

SURSA FOTO: PROFIMEDIA
Vezi galeria foto - 9 poze

Cazul extrem de mediatizat al înotătorului Sun Yang (32 de ani), primul chinez care a cucerit aurul olimpic la natație, îi dă fiori Anei Bărbosu, gimnastă din România a cărei proces de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) s-ar putea rejudeca.

În 2021, Tribunalul Federal Elvețian, la care se pregătește să meargă și Federația de Gimnastică din SUA pentru a-i face dreptate lui Jordan Chiles, a solicitat dizolvarea soluției TAS în ceea ce îl privește pe chinezul menționat anterior. Motivul? Un conflict de interese legat de președintele panelului de la Lausanne! Adică fix ce invocă americanii și în cazul „Bărbosu versus Chiles”.

Tribunalul Federal Elvețian poate cere la TAS rejudecarea dosarului „Ana Bărbosu – Jordan Chiles”! Există un precedent: ce a pățit Sun Yang, primul chinez medaliat olimpic cu aur la natație

Controversatul caz „Ana Bărbosu versus Jordan Chiles” a căpătat o amploare și mai mare, după ce americanii l-au acuzat pe președintele completului de judecată de la TAS, Hamid Gharavi, de conflict de interese. Acesta a fost principalul responsabil din spatele verdictului favorabil pe care Ana Bărbosu l-a primit de la Lausanne. Gimnasta din România și-a recuperat medalia de la Jordan Chiles, însă reprezentanții Federației de Gimnastică din SUA (USAG) nu au de gând să renunțe ușor la luptă.

Astfel, s-a descoperit că Hamid Gharavi a reprezentat România în mai multe procese internaționale în ultimul deceniu. În plus, el ar fi și în prezent consilier juridic al României în litigiile de la Banca Mondială.

Problema este dacă un arbitru olimpic care reprezintă în prezent o țară pe scena globală poate decide un caz care implică o gimnastă din acea țară, într-o manieră imparțială”, s-au întrebat trei experți în arbitraj, citați de The New York Times.

Așadar, americanii par deciși să meargă pe această pistă. Cel mai probabil vor invoca un conflict de interese la Tribunalul Federal Elvețian, în speranța că instanța va decide dizolvarea soluției TAS și rejudecarea procesului.

Iar partea neplăcută pentru Ana Bărbosu este că există un precedent la nivel mondial. Este vorba despre cazul extrem de mediatizat al lui Sun Yang, considerat în urmă cu ceva ani cel mai bun înotător chinez din toate timpurile. El deține 3 medalii olimpice de aur și este primul chinez care a devenit campion olimpic la natație. De asemenea, deține multiple medalii mondiale.

În 2018, Sun Yang a fost implicat într-un scandal de dopaj, care treptat a căpătat o amploare uriașă. În cele din urmă s-a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, iar completul de judecători de la Lausanne a decis să îi acorde o pedeapsă drastică: 8 ani de suspendare pentru dopaj, potrivit publicației ABC.net.au.

Însă, echipa de apărare din jurul lui Sun Yang nu s-a dat bătută și a mers să își caute dreptatea la Tribunalul Federal Elvețian, ceea ce vor să facă și americanii în cazul „Bărbosu versus Chiles”.

Aici, reprezentanții lui Sun Yang au invocat un conflict de interese în cazul președintelui panelului, pe care l-au acuzat că ar fi făcut în trecut, pe rețelele de socializare, mai multe afirmații împotriva Chinei. În acest context, era clar că nu putea fi imparțial în judecarea respectivului proces. După câteva luni, în 2021, Tribunalul Federal Elvețian a decis dizolvarea soluției și a trimis dosarul la TAS spre rejudecare! În mod evident, alți judecători au fost desemnați în completul acestui nou proces, iar la dosar au putut fi înregistrate și noi probe.

După rejudecare, conform agenției de presă AP, Sun Yang a fost găsit în continuare vinovat pentru dopaj, însă pedeapsa i-a fost redusă drastic, de la 8 ani, la doar 4 ani și 3 luni.

Sun Yang la TAS. SURSA FOTO: PROFIMEDIA

Fix aceeași cale de atac va fi urmată și de Federația de Gimnastică din SUA

De tot scandalul menționat mai sus au amintit și jurnaliștii de la The New York Times, în materialul recent pe care l-au publicat despre cazul „Bărbosu – Chiles”:

În 2021, Tribunalul Federal Elvețian a solicitat o nouă audiere pentru un caz de dopaj care a avut în prim-plan un înotător chinez de top. Avocații lui au prezentat cu succes dovezi că președintele completului de judecători de la TAS ar fi putut avea o înclinație anti-chineză pe baza postărilor sale de pe rețelele de socializare”, se arată în The New York Times.

Având în vedere că există un astfel de precedent la TAS, sunt șanse considerabile ca procesul dintre Ana Bărbosu și Jordan Chiles să fie și el trimis spre rejudecare. Iar dacă acest scenariu va deveni realitate, gimnasta din România nu va deține medalia de bronz cucerită în proba de sol de la Jocurile Olimpice Paris 2024 până la oferirea unui nou verdict. Însă, lucrurile se complică destul de tare. Noul complet de judecători de la TAS va ține cont de toate probele de la dosar, inclusiv de cea video pe care USAG a trimis-o după oferirea verdictului de la Lausanne. Aceasta are rolul de a demonstra că echipa lui Jordan Chiles a depus contestația într-un termen de 47 de secunde, ceea ce ar face ca verdictul inițial al TAS să nu mai stea în picioare.

În acest context, toate scenariile trebuie luate în calcul. Este posibil ca Jordan Chiles să își recupereze bronzul, la fel de tare cum este posibil să se ajungă și la o variantă prin care ambele sportive să fie recompensate cu câte o medalie. Și pentru această variantă există deja un precedent la Jocurile Olimpice.

Însă, situația se va clarifica abia după finalul unui potențial nou proces „Ana Bărbosu versus Jordan Chiles”.

Publicat: 14 08. 2024, 12:35
Actualizat: 14 08. 2024, 14:18