Ziua în care Flacăra Olimpică a fost aprinsă la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice, a devenit una memorabilă și pentru ieșeanca Ioana Babiuc.
Valoroasă arbitră internațională de judo, desemnată numărul 1 în lume la feminin anul trecut, a primit confirmarea din partea Federației Internaționale de Judo că va fi prezentă la Jocurile Olimpice de la Paris.
În vârstă de 49 de ani, Ioana Babiuc era favorită să fie nominalizată pentru Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a fost desemnată cea mai bună femeie arbitru din lume în 2023, dar a așteptat cu emoție mailul de confirmare.
Iar mesajul a venit marți, într-o zi specială, când a fost aprinsă Flacăra Olimpică.
„Sigur că mă așteptam să fiu nominalizată, dar până nu vezi negru pe alb nu poți fi sigur niciodată. Am avut emoții, pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla. E o bucurie imensă, un vis împlinit, dar în același timp și o onoare, o mare responsabilitate. Am primit cu mare emoție mailul de confirmare.
L-am citit o dată, l-am listat și mi l-am pus undeva separat. Vreau să-l mai citesc încă vreo 2-3 zile. E un amestec de emoții. Când închizi ochii te gândești într-adevăr că a fost și o muncă foarte grea, de lungă durată. Toate calificările și pentru sportivi, și pentru noi, arbitrii, nu sunt simple. Într-o zi ești mai sus în top, altădată mai cobori și tot așa. Jonglezi 3-4 ani, dar îți dorești să rămâi acolo, sus.
Eu întotdeauna mi-am dorit să rămân în primii 5. Am rămas acolo sus de foarte mulți ani. Mă simt obosită, dar se uită toate momentele grele când munca îți este răsplătită”, a declarat Ioana Babiuc pentru ProSport.
Pentru Ioana Babiuc, Olimpiada de la Paris din acest an va fi a doua din carieră, după Londra 2012, arbitra ieșeană având în palmares și o ediție de Jocuri Paralimpice, Tokyo 2021.
La Londra a arbitrat o finală, iar acum speră să conducă două, acesta fiind și obiectivul setat de acasă, cu 100 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice.
„Este a doua Olimpiadă din carieră, după Londra 2012. Îmi doresc două finale la Paris și nu cred că ar fi imposibil de realizat. Dar depinde de mine, de cum îmi fac pregătirea, de cum voi reacționa acolo.
Ține de mine, de sportivii pe care îi arbitrez și atunci trebuie să fiu focusată acolo pentru a face o treabă excelentă. Mental trebuie să fiu numărul 1. Nu mai vreau să fiu numărul 5. De pe locul 1 mai poți coborî pe 3, dacă nu e să fii cel mai bun. Dar dacă îmi doresc să fiu pe 5 pot să cobor pe 7-8, ceea ce nu este pentru mine. Lucrăm în continuare, nu trebuie să ne relaxăm”, a continuat Ioana Babiuc, care a primit cu o emoție mai puternică nominalizarea de la Paris, decât cea din urmă cu 12 ani, la Londra:
„Am primit confirmarea chiar în ziua în care a fost aprinsă Flacăra Olimpică și da, e o zi memorabilă pentru mine. Aceste momente rămân pentru totdeauna. Cred că acum a fost mai puternică emoția decât în 2012. La Londra nu cred că am fost pregătită, nu eram atât de matură în arbitraj. Cred că am fost norocoasă, acum am conștientizat fiecare competiție, efortul depus, au trecut și anii. Cu cât ne maturizăm căutăm să fim mai serioși în tot ceea ce facem. A fost un obiectiv propus și îndeplinit. Dacă vor fi și două finale olimpice, ce poți să ceri mai mult de atât”.
Pe lângă arbitraj, Ioana Babiuc, 49 de ani, face în paralel cu mult succes și meseria de antrenor, ieșeanca ocupându-se de pregătirea copiilor la CSS Unirea Iași și CS Politehnica Iași. Valoroasa arbitră din Iași a fost, practic, numărul 1 și ca antrenor în 2023, în condițiile în care elevul său Tudor Moșoi, 18 ani, a fost desemnat cel mai bun sportiv al CS Politehnica.
Dacă în arbitraj și-a împlinit visul, Ioana Babiuc speră ca la Jocurile Olimpice din 2032 să revină la întrecerea supremă ca antrenor.
„Ar fi frumos să particip și ca antrenor la Jocurile Olimpice. Sigur că îmi doresc, asta mi-am propus de la început. Eu îl văd pe Tudor Moșoi acolo, în 2032, dacă nu se abate de la calea lui. Drumul e lung, dar poate ajunge la Jocurile Olimpice. Totul e posibil dacă se muncește bine și începi să gândești în direcția aceea. Trebuie să atragi spre tine acel obiectiv. Acolo vreau eu să ajung, ce trebuie să fac pentru a ajunge acolo? Acestea sunt întrebările care trebuie să ni le punem. Mi-aș dori în continuare să descopăr copii talentați, pentru că fără talent nu poți, iar talentul fără muncă se pierde”, a punctat Ioana Babiuc.
Ioana Babiuc a început să arbitreze în 1996, din 2001 este arbitru continental, iar în 2008 a devenit ecuson internațional. Din 2009 este în topul european și mondial, având trei distincții pentru cea mai bună arbitră – în 2011, 2012 și 2023.
În 2023, arbitra ieșeană s-a clasat pe un onorant loc 3 în Europa, dar la egalitate de puncte cu francezul Mathieu Bataille și spaniolul Raul Camacho, fiind însă cea mai bună din lume la feminin.
„E o distincție foarte mult dorită, pe care am mai primit-o în 2011 și în 2012. Eu inițial am avut de gând să mă retrag după Jocurile Olimpice de la Paris, dar IJF mi-a recomandat să mai rămân și până la ediția de la Los Angeles 2028”, a dezvăluit Ioana Babiuc.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER