Canotajul și-a încheiat aventura la Tokyo cu cele mai bune rezultate din ultimii 17 ani! Delegația tricoloră revine acasă cu o medalie de aur la dublu vâsle feminin și două de argint două rame masculin și patru rame masculin.
În ultima finală, barca feminină de 8+1, România a terminat pe locul 6.
Toate cele 9 echipaje prezente la Tokyo au terminat în Top 10.
Canotajul românesc a avut o prestație la cel mai înalt nivel la Jocurile Olimpice, reușind să cucerească trei medalii pentru România, din totalul de patru de până acum.
România a obținut următoarele medalii la canotaj:
medalie de aur
Ancuța Bodnar, Simona Radiș (dublu vâsle)
medalie de argint
Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă (dublu rame)
Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari (patru rame).
Acest bilanț înseamnă și cea mai bună prestație olimpică din ultimii 17 ani.
Azi, în ultima finală, barca feminină de 8+1 a luptat pentru a patra medalie, dar a terminat în cele din urmă pe locul 6. Denisa Tîlvescu, campioană mondială şi multiplă campioană europeană, a căzut pe ponton la câteva minute după finală, epuizată de efortul depus în barca de 8+1. Medicii au sărit şi i-au acordat primul ajutor, iar după câteva minute sportiva noastră şi-a revenit şi a plecat pe picioare, chiar dacă fusese adus un scaun cu rotile.
Echipajul a fost format din Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea.
„În general sportul de înaltă performanţă te face să treci prin toate stările, de la agonie şi la extaz, iar până la urmă ăsta e farmecul Jocurilor, ăsta e farmecul sportului de performanţă. Eu sunt extrem de fericită, asemenea momente de bucurie nu am mai trăit de la Atena 2004, când mi-am încheiat eu cariera de sportivă. Este ceva extraordinar ceea ce am reuşit să facem noi aici, dar nu este peste ceea ce am crezut când am plecat de acasă.
Normal, cu mici excepţii care întotdeauna se întâmplă, eşti într-o poziţie favorită când califici, aşa cum am făcut noi, nouă echipaje în finale, dar trebuie să fim realişti, să ne uităm puţin în spate, aşa cu două-trei ediţii, şi să vedem că am plecat de la aproape nimic.
De la un lot masculin inexistent, de la o barcă fanion 8+1 feminin şi o categorie uşoară la început de drum şi am ajuns să calificăm 36 de sportivi. Lucrurile frumoase şi cu greutate nu se fac bătând din palme. Trebuie să construieşti cu paşi mici, să construieşti ceva durabil, iar asta se întâmpla în canotaj acum”, a declarat Elisabeta Lipă după încheierea concursului olimpic de canotaj de la Tokyo”, a declarat Elisabeta Lipă, conform Agerpres.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER