Laura Ilie (28 de ani), tripla campioană europeană și fost lider mondial la tir, în proba de pușcă aer comprimat 10 metri, va concura în deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
A doua sportivă calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo din delegația României, Laura Ilie va debuta în cadrul competiției din Japonia pe 24 iulie.
Până la a face performanță în acest sport, Laura Ilie a luat leacții de teatru pian și tobe.
Laura Ilie a explicat cum se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo și ce obiectiv și-a propus.
„Cum s-a dat drumul la calificări pentru Olimpiadă, am obținut-o din al doilea concurs. Sunt calificată de doi ani și jumătate.
Voi deschide competiția, la 8 dimineața, voi avea primul foc. La 6:30 voi fi în poligon. Va fi un moment dificil pentru că trebuie să găsesc o modalitate prin care să nu fiu deranjată, să pot să dorm cu dopuri în urechi, voi improviza atunci. Sper să fiu odihnită, liniștită și să am o zi fabuloasă. Bineînțeles că îmi doresc o medalie! Vreau să am o zi fabuloasă și voi face tot ce îmi stă în putință pentru asta”, a spus Laura Ilie.
Laura Ilie a dezvăluit, înainte de debutul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, faptul că a cântat la tobe în copilărie, însă nu a fost atrasă să urmeze acest drum.
„În clasele gimnaziale am făcut teatru, mi-a plăcut foarte mult, ulterior am făcut pian, la Școala de Muzică. Acolo unde studiam, pianul era instrumentul secundar, iar cel principal erau tobele. Tobele nu m-au atras și nu îmi plăceau”, a explicat Laura Ilie.
Laura Ilie a explicat cât de dificil este să practice tirul sportiv, prin prisma echipamentului care cântărește nu mai puțin de 15 kilograme.
„Greutatea ca greutatea, dar echipamentul este foarte rigid. Este suficient de rigid încât să stea și singur dacă eu ies din el și îl pun în această poziție. Sunt un fel de roboțel”, a spus Laura Ilie.
„Când m-am apucat eu de tir, aveam 40 de focuri de tras, ele nu erau cum sunt acum. În momentul în care noi nimeream la 10 metri vârfulețul acela de ac, noi îl numeam ”decar”, era un 10. Nu conta cât de mult ciupește vârful acela de ac, conta doar că îl atinge și era considerat 10 și se dădea un punct. Dacă era un pic mai departe era 9.8 și tot așa, focurile scădeau. De câțiva ani lucrurile s-au complicat. Acel punct pe care noi îl nimeream la 10 metri și îl numeam decar, a fost împărțit în alte 9 subdiviziuni. Și de aici avem 10.1 10.2 până la 10.9 focul maxim, cel pe care toți visăm să îl tragem de cât mai multe ori în concurs”, a mai spus românca.
Aceasta a povestit și cum a ajuns să practice, din pură întâmplare, tirul sportiv, la vârsta de 17 ani: „Am avut un mic incident la liceu, am luat o notă mică și așa am ajuns în polygon, pentru că prietena doamnei profesoare colabora cu un antrenor de tir sportiv. Am fost selecționată pentru că dintre toate fetele care am venit pentru respectiva preselecție, am fost cea mai bună. Și primul meu antrenor a văzut la mine talentul cu care m-am născut”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER