Emoție oferită de echipa de canotaj feminin 8+1 a României! Aur la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice | VIDEO
This browser does not support the video element.
România s-a prezentat foarte bine la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice, dovadă și medalia de aur cucerită de echipajul de 8+1 feminin.
În competiția din Cehia, echipajul format din Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu şi Victoria-Ştefania Petreanu, a fost pe prima treaptă a podiumului.
Medaliată cu bronz la Olimpiada de la Rio, în 2016, Mădălina Bereș a fost descoperită la vârsta de 14 ani de antrenoarea Mariana Maliș, la o selecție făcută în comuna natală. Așa a ajuns la Orșova, unde s-a îndrăgostit de canotaj. „Având în vedere că la Jocurile Olimpice din 2020 n-am făcut o finală atât de bună, ne dorim în 2024 să facem o cursă ca la Mondialul acesta, pentru că putem. Eu cred că se poate”, a spus Mădălina Bereș, pentru ProSport.
Medalie de aur după cinci ani pentru România, în proba-regină a canotajului
La Racice, echipajul de 8+1 feminin a depășit Olanda și Canada, care au completat podiumul.
Performanța fetelor noastre a fost una senzațională, mai ales că România nu mai câștigase aurul în această probă de la Campionatele Mondiale din 2017, care au avut loc în Finlanda, la Sarasota.
„Pentru noi, în barca de 8, probabil știți, ar fi trebuit să tragem cu Denisa Tîlvescu, dar a avut niște probleme și s-a simțit foarte rău. Ne bucurăm foarte mult că Simona a acceptat. A fost foarte din scurt. Am fost așa băgate în priză. Ne gândeam doar să fie bine, să o ajutăm pe Simona”, a mai afirmat Mădălina Bereș, pentru ProSport.
Delegaţia ţării noastre a participat cu 11 ambarcaţiuni şi 35 de sportivi la Mondialele de la Racice, reuşind să califice nouă în finalele pentru medalii. Bilanţul final al țării noastre în competiția care a avut loc în Cehia a fost de patru medalii de aur, trei locuri patru şi două locuri şase.
Precedenta ediţie a Mondialelor de canotaj a avut loc în 2019, la Ottensheim (Austria), iar România a cucerit la vremea respectivă două medalii de argint, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) şi dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş).
România, aur european în proba de 8+1 la Munchen
La Campionatele Europene de la Munchen, echipajul României a avut parte de o cursă dramatică.
Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și cârmaciul Adrian Munteanu au câștigat cursa de 2000 de metri la limită.
Echipajul nostru a depășit Marea Britanie și Olanda, după ce fetele noastre au fost nevoite să recupereze un avans al britanicelor de peste o lungime de barcă în ultimii 500 de metri.
Înainte de fiecare cursă, Antonio, antrenorul nostru, ne prezintă de fiecare dată o strategie, cum să facem cursa, există un plan, bineînțeles, nu mergem acolo de capul nostru. El ne explică cum trebuie să acționăm. Cursa este împărțită în patru bucăți de 500, cum îi spunem noi. Și ne explică când să atacăm, cum să menținem cursul, ce trebuie să facem, să fim mereu prezente și să știm media cu care vâslim. Cam în asta constă” – Mădălina Bereș