Octavian Bellu a primit din partea ProSport premiul pentru întreaga carieră în Gala Mari Sportivi. Marele antrenor român de gimnastică a fost inclus în Cartea Recordurilor drept cel mai valoros antrenor din lume.
În perioada în care a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică, până în 2005, Bellu a obţinut nu mai puţin de 279 medalii (106 de aur, 86 de argint şi 87 de bronz).
În vârstă de 71 de ani, antrenorul născut la 17 februarie 1952 la Ploiești a adunat de-a lungul carierei foarte multe momente care n-au fost prezentate publicului larg. ProSport vă prezintă câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Bellu.
În octombrie 2020, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale şi, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale, a certificat, din nou, că antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cu care echipa de gimnastică a României a câştigat cinci titluri mondiale şi două olimpice, sunt „Cei mai de succes antrenori din lume”, sub conducerea celor doi antrenori, gimnastele române câştigând, în total, 305 medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice.
Octavian Bellu a fost căsătorit, până în anul 2000, cu Camelia, o asistentă medicală din Ploiești, cu care are o fată, Iolanda, iar Mariana Bitang l-a avut ca partener de viață pe Viorel Bitang, un reputat profesor și antrenor de natație din Arad, fost manager general al CSM Arad, cei doi având un fiu, Andrei, care, la un moment dat, a avut o relaţie apropiată cu gimnasta Sandra Izbaşa. Apoi, în 2008 Octavian Bellu și Mariana Bitang și-au unit destinele.
A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), promoţia 1974, specializarea gimnastică. Fost practicant al atletismului, voleiului şi baschetului, şi-a început cariera ca profesor de educaţie fizică în localitatea Valea Călugărească (1974-1978). A devenit apoi antrenor de gimnastică la Clubul Sportiv „Petrolul” din Ploieşti (1978-1981), potrivit Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România – Volumul II (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002).
În 1981, a acceptat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul feminin de gimnastică a României, iar în 1990 a devenit antrenor coordonator până în 2005.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER