Naționala de minifotbal a României a devenit, în premieră, campioană mondială la minifotbal, după o finală cu Kazahstan de un dramatism rar, decisă la penalty-urile de departajare.
România a dominat meciul, dar s-a văzut condusă cu 2-0, reușind să egaleze (2-2) în prelungirile timpului regulamentar de 50 de minute.
După alte două reprize de prelungiri de câte 5 minute, s-a ajuns la penalty-uri, unde România s-a impus cu 12-11, după ce a ratat în trei rânduri marcarea golului decisiv.
România e cea mai titrată națională din istoria minifotbalului european, cu 6 titluri continentale la activ și două medalii de vicecampioni.
Tricolorii au câștigat Mondialul din acest an, care a avut loc la Ras al Khaimah, în Emiratele Arabe Unite, cu 32 de echipe la start, depășind astfel performanțele anterioare – două medalii de bronz, din trei participări, în SUA (2015) și Australia (2019).
Singurul jucător cunoscut în fotbalul mare din lotul campioanei mondiale este Alexandru Bourceanu, fostul jucător al celor de la Steaua București, care s-a adaptat rapid la rigorile minifotbalului, reușind performanțe majore în acest an cu echipa de club, Ajax Dulcisimo Galați: campion național, vicecampion european și campion european la categoria Masters.
El a fost la un pas de a rata competiția, fiind inițial trecut ca indisponibil după o accidentare la braț, suferită în mini-cantonamentul de la Bistrița, de la începutul lunii octombrie.
Lotul României a avut jucători consacrați la mini-fotbal, precum căpitanul Mircea Popa (multiplu campion european), Ungur, Klein și Balea (toți 3 medaliați cu bronz la Mondial – 2019 și vicecampioni europeni – 2022), Nemițanu (dublu vicecampion european – 2018 și 2022), Neacșa, Ferik și Balogh (toți 3 vicecampioni europeni în 2022) sau Chirică (vicecampion european în 2018), dar și debutanți la un turneu final pentru echipa națională: Nițu, Pop, Mocanu, Covaci, Șumălan și Dumitrașcu.
Antrenorul Virgil Bejenaru a condus echipa la World Cup 2019, acolo unde România a obținut bronzul competiției, fiind cea mai bine clasată națională europeană, dar și la EMF EURO de anul trecut, din Slovacia, acolo unde România a obținut medaliile de argint.
Portari:
Ionuț Neacșa – 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Dragoș Nițu – 28 ani (Reggio Liriada Brașov)
Jucători:
Alexandru Bourceanu – 38 ani (Ajax Dulcisimo Galați)
Vasile Pop – 32 ani (Sam Vig CCM Bistrița)
Mircea Popa – 35 ani (Juventus Sibiu)
Andrei Balea – 30 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Mircea Ungur – 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Andrei Nemițanu – 30 ani (Glissando Timișoara)
Vlad Mocanu – 24 ani (Premier Iași)
Bogdan Covaci – 34 ani (Sam Vig CCM Bistrița)
Andrei Ferik – 25 ani (Bad Boys Oradea)
Saron Chirică – 30 ani (Old Boys București)
Marius Balogh – 23 ani (Bad Boys Oradea)
Andrei Șumălan – 29 ani (Bad Boys Oradea)
Gabriel Dumitrașcu – 23 ani (Chedra TAX Ploiești)
Staff:
Virgil Bejenaru – antrenor
Laszlo Klein – antrenor secund
Dan Ștefan Cojocaru – manager
Cristian Lupu – director tehnic
Emil Cotenescu – medic
România – Sudan 10-1
România – Spania 3-2
România – SUA 0-0
România – Thailanda 7-0
România – EAU 2-0
România – Ungaria 3-0
România – Kazahstan 2-2 (12-11 la penaltyuri)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER