Cine sunt fotbaliștii români campioni mondiali la minifotbal. Singurul fost jucător cunoscut de teren mare a fost la un pas să rateze competiția
Naționala de minifotbal a României a devenit, în premieră, campioană mondială la minifotbal, după o finală cu Kazahstan de un dramatism rar, decisă la penalty-urile de departajare.
Cine sunt fotbaliștii români campioni mondiali la minifotbal
România a dominat meciul, dar s-a văzut condusă cu 2-0, reușind să egaleze (2-2) în prelungirile timpului regulamentar de 50 de minute.
După alte două reprize de prelungiri de câte 5 minute, s-a ajuns la penalty-uri, unde România s-a impus cu 12-11, după ce a ratat în trei rânduri marcarea golului decisiv.
România e cea mai titrată națională din istoria minifotbalului european, cu 6 titluri continentale la activ și două medalii de vicecampioni.
Tricolorii au câștigat Mondialul din acest an, care a avut loc la Ras al Khaimah, în Emiratele Arabe Unite, cu 32 de echipe la start, depășind astfel performanțele anterioare – două medalii de bronz, din trei participări, în SUA (2015) și Australia (2019).
Alex Bourceanu a fost la un pas să rateze competiția
Singurul jucător cunoscut în fotbalul mare din lotul campioanei mondiale este Alexandru Bourceanu, fostul jucător al celor de la Steaua București, care s-a adaptat rapid la rigorile minifotbalului, reușind performanțe majore în acest an cu echipa de club, Ajax Dulcisimo Galați: campion național, vicecampion european și campion european la categoria Masters.
El a fost la un pas de a rata competiția, fiind inițial trecut ca indisponibil după o accidentare la braț, suferită în mini-cantonamentul de la Bistrița, de la începutul lunii octombrie.
Lotul României a avut jucători consacrați la mini-fotbal, precum căpitanul Mircea Popa (multiplu campion european), Ungur, Klein și Balea (toți 3 medaliați cu bronz la Mondial – 2019 și vicecampioni europeni – 2022), Nemițanu (dublu vicecampion european – 2018 și 2022), Neacșa, Ferik și Balogh (toți 3 vicecampioni europeni în 2022) sau Chirică (vicecampion european în 2018), dar și debutanți la un turneu final pentru echipa națională: Nițu, Pop, Mocanu, Covaci, Șumălan și Dumitrașcu.
Antrenorul Virgil Bejenaru a condus echipa la World Cup 2019, acolo unde România a obținut bronzul competiției, fiind cea mai bine clasată națională europeană, dar și la EMF EURO de anul trecut, din Slovacia, acolo unde România a obținut medaliile de argint.
- România (2023), Mexic (2019), Cehia (2017) și SUA (2015) sunt singurele echipe din lume campioane Mondiale la mini-fotbal
Lotul României la WMF World Cup 2023
Portari:
Ionuț Neacșa – 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Dragoș Nițu – 28 ani (Reggio Liriada Brașov)
Jucători:
Alexandru Bourceanu – 38 ani (Ajax Dulcisimo Galați)
Vasile Pop – 32 ani (Sam Vig CCM Bistrița)
Mircea Popa – 35 ani (Juventus Sibiu)
Andrei Balea – 30 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Mircea Ungur – 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Andrei Nemițanu – 30 ani (Glissando Timișoara)
Vlad Mocanu – 24 ani (Premier Iași)
Bogdan Covaci – 34 ani (Sam Vig CCM Bistrița)
Andrei Ferik – 25 ani (Bad Boys Oradea)
Saron Chirică – 30 ani (Old Boys București)
Marius Balogh – 23 ani (Bad Boys Oradea)
Andrei Șumălan – 29 ani (Bad Boys Oradea)
Gabriel Dumitrașcu – 23 ani (Chedra TAX Ploiești)
Staff:
Virgil Bejenaru – antrenor
Laszlo Klein – antrenor secund
Dan Ștefan Cojocaru – manager
Cristian Lupu – director tehnic
Emil Cotenescu – medic
Meciurile României la Campionatul Mondial
România – Sudan 10-1
România – Spania 3-2
România – SUA 0-0
România – Thailanda 7-0
România – EAU 2-0
România – Ungaria 3-0
România – Kazahstan 2-2 (12-11 la penaltyuri)