Infrastructura în sportul din România este la pământ, asta o știe întregul nostru popor, însă problema lipsei sălilor, bazinelor sau patinoarelor duce la un efect în lanț pentru sportul din țara noastră.
ProSport vă prezintă în rândurile următoare povestea unei fetițe românce de doar 9 ani și 10 luni care scrie istorie pentru patinajul din… Turcia.
Ana Zarojanu a început să patineze la doar 4 ani, iar de atunci câștigă competiții peste competiții, însă din cauza lipsei unui patinoar în București, capitala României, familia micuței a ales să meargă cu aceasta tocmai în Turcia pentru a-și șlefui talentul.
Magda Zarojanu, mama Anei, a ales să povestească pentru ProSport chinurile prin care trece micuța pentru a obține performanța, dar și satisfacția pe care i-o dă patinajul. În plus, Ana Zarojanu nu e foarte bună doar la patinaj, ci și la înot.
„Ana practică patinajul de performanță de la vârsta de 4 ani. A pus patina pe gheață alături de antrenoarea Monalisa Prodea. În ultimii doi ani, din lipsa condițiilor de antrenamente în ceea ce privește patinajul am fost nevoiți să căutăm medii favorabile de pregătire și am ajuns în Turcia, la Ankara. Pentru a beneficia de condițiile oferite acolo (ore de club, antrenor, off ice și cantonamentele de vară ale Lotului Național al Turciei), Ana este legitimată la Federația Turcă de Patinaj, face parte din Lotul Național și este, credem noi, cea mai mică persoană deținătoare de permis de muncă în Turcia (act care ne permite să stăm în Turcia peste zilele limitate ale vizei turistice).
Antrenamentele de acolo se desfășoară în perioada vacanțelor și a zilelelor libere din România, iar cât e în țară, la Otopeni. Condițiile de la Otopeni sunt foarte bune, dar timpul e limitat. Doar două ore pe gheață au alocat conform abonamentului, iar în rest patinoarul e ori foarte scump de închiriat (1000 ron ora), ori ocupat de alte sporturi. Ca bani e inutil să spun că valoarea investiției suportată în totalitate de părinți e enormă. Dar nu despre bani doresc să vorbim”, spune Magda Zarojanu pentru ProSport.
Legitimată în Lotul Național al Turciei, Ana Zarojan are câteva performanțe de excepție, ținând cont de vârsta fragedă.
„În sezonul trecut Ana a ieșit Campioană Națională a Turciei la categoria cu doi ani mai mare decât vârsta ei, iar sezonul care tocmai s-a încheiat a ieșit vicecampioană la categoria cu 3 ani peste vârsta ei. În clasamentul european, în sezonul trecut a fost locul 1, iar sezonul care tocmai s-a incheiat, fiind încadrată la categoria cu 2 ani peste vârsta ei, a ieșit pe locul 4, la egalitate de puncte cu locurile 2 și 3 din 84 de patinatoare care au participat. European Criterium este o competiție europeană desfășurată în 5 locații diferite și în urma fiecărei etape, în funcție de locul obținut, fiecare sportiv primește un punctaj”, a adăugat Magda Zarojanu.
Ana Zarojanu nu excelează doar la patinaj, ci și la înot. Mama acesteia ne-a povestit cum a început Ana înotul și cum se împacă cele două sporturi.
„Ana practică înot de la 4 ani, la început mai mult ca relaxare după orele de patinaj care supun organismul la un stres fizic crescut. Relația cu antrenoarea Anca Sasu a fost una extrem de bună încă din primele momente și este cea care i-a trezit interesul Anei de a face și performanță.
Antrenamentele cu Anca Sasu i-au dat încredere și curaj că poate depăși orice limita dacă dorește. Și acum ne aflăm la competiția de la Otopeni – Memorialul Aurel Vasile. Până la ora la care vorbim are locul 1 la 100m spate și 50m liber, mai urmează încă o probă azi și alte trei mâine.
Urmează Campionatul Național de la Brașov din iunie unde sperăm să ia titlul de campioană la câteva probe preferate. Dacă reușește, va avea titlul de Campioană Națioanală a României la înot și vicecampioană Națională a Turciei la Patinaj. Până acum performanțele Anei la înot sunt numeroase. Sezonul acesta a luat titlul de cea mai bună sportivă la Cupa Niculescu și la Cupa Lpin (cu locul 1 uneori la toate probele din concurs)”, a mai spus mama Anei Zarojanu.
„Întâmpinăm o mare problemă prin lipsa patinoarului olimpic în această perioadă. Am fost foarte surprinși de decizia de a-l inchide. Practic, cu închiderea de luni, 29 mai, a patinoarului privat Ion Țiriac Otopeni în sudul țării nu există patinoar olimpic pentru antrenamente! În perioada asta va face ore dimineața pe Afi Cotroceni, dar suprafața e mică și timpul alocat e limitat. După Campionatul Național de Înot va pleca la Ankara cu soțul meu, eu fiind nevoită să lucrez aici pentru că sunt medic de profesie. Ana va continua pregătirea la patinaj pentru sezonul următor în Turcia” – Magda Zarojanu
Singurul patinoar acceptabil din București a fost, până în 2017, Patinoarul „Mihai Flamaropol” de lângă Arena Națională! De mai bine de 5 ani însă autoritățile dau vina mereu pe altcineva pentru că nu sunt în stare să termine lucrările la patinoar. Ridicarea noului patinoar a început în septembrie 2017, dar firma care a câștigat licitația pentru construire a primit o notificare de reziliere a contractului, pentru o culpă în execuția contractului.
Au urmat mai multe procese, timp în care lucrările s-au stopat. Timpul nu înseamnă doar bani, ci și ani pierduți pentru niște sportivi de excepție, așa cum este Ana Zarojanu, care e obligată să depășească granițele țării pentru a face performanță sportivă.
Conform ultimelor detalii date de primarul Nicușor Dan, ar urma să reînceapă lucrările la Patinoarul „Mihai Flamaropol”. Când? Nu se știe exact. Sperăm să nu se întâmple atunci când Ana Zarojanu își va agăța patinele în cui!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER