Imagini deplorabile din bazinul unde David Popovici și restul înotătorilor olimpici ar fi trebuit să intre zilnic! Așa arată dezastrul din complexul „Lia Manoliu”: televizoare, o păpușă gonflabilă și rugină cât cuprinde

Foto: Captură Digi 24
Vezi galeria foto - 5 poze

Imagini parcă desprinse din filmele de groază au fost surprise cu bazinul din complexul „Lia Manoliu” unde campionul olimpic David Popovici ar fi trebuit să se pregătească zilnic.

Televizoare stricate, mobilier vechi, o păpușă gonflabilă și rugină cât cuprinde este tabloul general al bazinului căruia Compania Națională de Investiții i-a luat opt ani ca să finalizeze licitația pentru modernizarea stabilimentului.

Imagini apocaliptice din bazinul unde David Popovici și restul înotătorilor olimpici ar fi trebuit să intre zilnic și se pregătească pentru medalii!

Bazinul unde David Popovici și colegii săi ar fi trebuit să se pregătească pentru a aduce României medalii la Jocurile Olimpice zace în paragină de ani de zile. Companiei Naționale de Investiții i-au luat aproximativ opt ani ca să finalizeze licitația pentru modernizarea bazinului, transformat în depozit de lucruri nefolositoare de cei din conducerea Complexului Sportiv „Lia Manoliu”. Încă nu se știe nici în ziua de azi când vor începe efectiv lucrările, scrie Digi 24.

Acum, aici găsești mobilier dezafectat, televizoare stricate, cauciucuri, umbrele nefuncționale pentru terase, ba chiar și o păpușă gonglabilă, iar pilonii locației sunt „topiți” de rugină și totul s-ar putea prăbuși în orice secundă. Geamurile au dispărut de mult, iar gardul care înconjoară bazinul este distrus în mai multe locuri și aici poate pătrunde oricine, inclusiv copiii din parcul din vecinătate.

Bazinul a fost închis în urmă cu șase ani, după ce o persoană a filmat un șobolan în timp ce înota alături de copiii care se antrenau. De atunci, conducerea și angajații Complexului Sportiv Național Lia Manoliu l-au transformat în spațiu de depozitare, unde poți găsi toate vechiturile din lume. Pe fundul bazinului zace un cuier, iar pe margine sunt abandonate câteva labe de scafandru și aripioare ajutătoare pentru copii, semn că aici s-a practicat cândva înotul.

„În timpul iernii, de exemplu, pentru că tot vorbeam de condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior, de foarte mult timp se promite că se va face ceva dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon unde dacă o persoană care nu e obișnuită intră și stă trei minute, simte că se sufocă. E, în condițiile alea ne antrenăm noi”, a spus în acestă vară David Popovici.

Alba-neagra de-a licitațiile. Apel în zadar la politicienii țării

Conducerea Complexului Lia Manoliu arată cu degetul înspre CNI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării. La prima licitație din 2018 nu s-a înscris nicio firmă, la a doua, un an mai târziu, s-a înscris o singură firmă, însă oferta acesteia depășea valoarea stabilită de CNI, iar totul s-a blocat. Procedura a fost reluată de la zero, iar lucrurile au stagnat apoi inexplicabil. Abia în luna iunie 2024 s-a organizat o nouă licitație, dar firma care s-a înscris a încărcat greșit dosarul în Sistemul Electronic de Achiziții Publice și totul s-a oprit. Din nou!

„În prezent, procedura de achiziție publică a fost finalizată. Menționăm că la această procedură nu au fost înregistrate contestații, contractul putând fi semnat cu respectrarea prevederilor OUG 115/2023… Semnarea contractului se poate realiza doar după aprobarea de către Guvernul României a unui memorandum… Ori Guvernul României nu a adoptat până acum niciun fel de memorandum”, a declarat Manuela Pătrășcoiu, director Compania Națională de Investiții.

Imediat după câștigarea aurului olimpic la Paris, David Popovici a tras un semnal disperat de alarmă cu privire la sila politicienilor și funcționarilor statului, solicitându-le investiții masive în infrastructură.

„Politicienii să construiască sau să investească mai mult în infrastructură și stat în general. Și în copiii care se apucă de sport, tinerii, nu numai în cei care ajung prin forțele proprii să fie medaliați olimpici, pentru că eu am reușit să fie unde sunt acum, datorită ajutorului familiei, a echipei, al profesorilor. Și odată ce am ajuns campion olimpic, bineînțeles că toată lumea își dorește să-mi strângă mâna, să facă o poză cu mine. Ar fi trebuit să investească în oamenii ca mine de mic și înainte”, a conchis David Popovici.

 

Publicat: 23 10. 2024, 23:26
Actualizat: 23 10. 2024, 23:42