Fălticeniul sub drapelul lui Coubertin. Nu e doar o alăturare exotică, ci o variantă pe care două puștoaice ambițioase și-au propus să o pună în practică. Și au pornit-o pe urmele lui David Popovici, de la bazinul din Fălticeni spre JO Paris 2024. Sunt poveștile Dariei Silișteanu și Aissiei Prisecariu, fetele care au renunțat la mașinuțe, păpuși și pictură pentru a fi ”rachete” în apă. ”Aș plânge de bucurie dacă obțin biletele pentru Olimpiadă”, spun moldovencele legitimate la Dinamo, iar entuziasmul lor de la 14-15 ani poate fi cheia drumului spre Franța.
Aissia a adunat deja două medalii de argint și un bronz la ultima ediție a Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), în probele de 100 m și 200 m spate, plus ștafeta de 4×100 m mixt. Iar anul trecut a pus la pământ un record care data de 21 ani, în dreptul Dianei Mocanu: a devenit prima înotătoare din România care a coborât sub un minut la 100 m spate (00.59.84). E proba sa favorită, la care a adunat și un loc 5 la Mondialul de juniori de la Lima, la sfârșitul lui 2022.
Daria, cu un an mai mică, a defilat la ultimele campionate naționale, la Otopeni, unde a cucerit 15 medalii, la seniori, tineret și juniori, dominând-o inclusiv pe concitadina sa, Aissia. Sunt începuturi de CV care au aprins beculețele viitorului.
La început mă apucasem de tenis, dar cotitura spre natație am făcut-o întâmplător. Am mers cu familia la un restaurant cu bazin și mătușa mea m-a înscris acolo la înot, să fac de plăcere. N-a durat apoi foarte mult timp până am decis să merg pe calea performanței”, Aissia Prisecariu pentru Prosport
Acasă, la Fălticeni, fetele se simt însă cel mai în largul lor. Nu ratează nicio pauză în program fără să dea o fugă în Moldova, măcar pentru o zi-două. ”E un oraș foarte liniștit, unde am în continuare mulți prieteni”, spune Daria. ”Aici am crescut, e bucuria de a mă întoarce către locul în care mă simt de fiecare dată extraordinar”, o completează Aissia.
Cel mai important însă, orice ”evadare” din București se încheie tot în bazin, fiindcă un tempo pierdut în pregătire se traduce în miimi de secundă ratate și, evident, un volum de muncă pierdut. Domnișoarele se refugiază în complexul sportiv ”Nada Florilor”, inagurat în vara lui 2016 și ridicat din fonduri europene. E locul în care-și fac măcar antrenamentele de menținere, fără bici sau zăhărel.
E din ce în ce mai greu pe măsură ce crește piscul de atins, dar Aissia și Daria spun la unison că, deși viața devine tot mai dură în lupta cu cronometrele, nu s-au gândit niciodată să facă un pas înapoi. ”Chiar dacă simt uneori că nu mai pot, trag de mine la maximum, știu că mai există, totuși, undeva niște resurse”, descrie Daria confruntarea cu sine.
Pentru ea, proba de 100 m spate e provocarea numărul unu către Tour Eiffel. ”Mai trebuie să pun ceva masă musculară, să mai cresc în înălțime și să ridic ritmul. Aș plânge de bucurie dacă m-aș vedea calificată la Jocuri”, știe ingredientele necesare pentru a opri mai repede ceasurile de pe tabelă. Aissia e și mai precisă: ”Îmi lipsește o singură secundă pentru a obține baremul de calificare la Olimpiadă la 200 m spate. Vreau să obțin de anul acesta biletele pentru Paris”.
Pentru un om normal, o secundă nu înseamnă nimic wow. În natație însă, spre a câștiga acea secundă într-o cursă, stau în spate foarte multă muncă, voință și ambiție”, Aissia Prisecariu pentru Prosport
Bineînțeles, idolul amândurora e colegul de club David Popovici. Nu s-au pregătit însă niciodată împreună, campionul mondial are un regim de antrenamente sub un glob de sticlă, dar apropierea de cel mai rapid om al planetei pe apă le încarcă bateriile. ”E o motivație în plus, mă uit deseori și la interviurile lui, e interesant ce spune, cum gândește, ce îl ajută în carieră”, afirmă Daria.
Cum arată însă o zi obișnuită a fetelor? Trezirea la 5 dimineața dacă e pe agendă un antrenament matinal. ”Mănânc o banană înainte de pregătire, apoi niște ovăz, iar după amiaza de obicei paste”, spune Aissia.
Firește, nu lipsește școala din peisaj. Daria e fascinată de biologie: „Învăț grupele de mușchi, cum funcționează corpul uman, mă ajută să mă cunosc pe mine”. Aissia e atipică și zâmbește șugubăț când rostește numele materiei preferate, ca și cum ar spune o poantă: ”Îmi place matematica”.
La polul opus? „Istoria e foarte grea. Sigur, îți îmbogățește cultura generală, dar are un cuprins enorm”, zice Aissia. ”Muzica!”, anunță și Daria orarul care o sâcâie.
În timpul liber mai stau cu amicii, mă joc cu sora mea mai mică. Nu am foarte multă vreme la dispoziție în afara antrenamentelor și a cursurilor la școală”, Daria Silișteanu pentru Prosport
Pentru a se focusa pe performanță, copilele au lăsat deoparte și jucăriile favorite. ”Mă mai joc și acum din când în când cu mașinuțele, împreună cu verișorii mei”, se laudă Daria cu pasiunea ei mai băiețioasă. Aissia e încântată însă în continuare de păpuși, dar se relaxează și într-un alt mod: ”Colorez! Poate că aș fi apucat pe calea picturii dacă nu apărea înotul. Mă atrage foarte mult”.
Cam așa arată, prin urmare, tușele unor campioane la început de drum, cu speranțele, sudoarea și ambiția puse împreună la pachet, sub bagheta unui staff tehnic condus de antrenorii Andrei Pinticanu și Luis Lăcătuș.
Iar acolo, în ADN-ul fiecăreia, emoțiile spre medalii sunt cele care le dau mereu târcoale moldovencelor. ”Mă enervez foarte tare după o cursă mai puțin reușită, uneori plâng”, recunoaște Daria. ”Eu caut să-mi păstrez sentimentele la cutie, fiindcă e un detaliu important spre performanță”, se confesează și Aissia. Două personaje, două caractere, un singur țel: prima Olimpiadă din carieră!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER