:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fvlad-mihalache-5.jpg)
Înotul românesc reușește în ultimii ani să producă performanțe pe bandă rulantă, iar David Popovici este cel mai bun produs din România, dublu medaliat olimpic la Paris 2024.
Din spate vin și alți tineri, printre ei și Vlad Mihalache, 18 ani, campion european de juniori anul trecut la Vilnius în proba de 200 metri fluture.
În spatele lui se află Mircea Purcaru, omul care-l pregătește pe tânărul sportiv, care este medic specialist pe diabet, nutriție și boli metabolice.
Cei doi au fost invitați la emisiunea „Drumul spre performanță”, realizată de ProSport.ro, unde cunoaștem, în fiecare săptămână, promisiunile și viitorul fiecărei discipline sportive în parte.
Natația a fost prezentă în primul episod, cu Vlad Mihalache și cu antrenorul Mircea Purcaru în studio.
„Mă trezesc la 4.45, mereu cu ceasul deșteptător, mănânc ceva să am energie, urmează 2 ore în apă.
După antrenament plec direct la școală, iar micul dejun îl iau pe drum pentru că mă duce tata cu mașina. 4-5 ore de școală, apoi meditații pentru meditații, mersul la psiholog sau masaj. Nu există momente libere.
Dacă sunt foarte obosit, dorm la prânz dacă reușesc să am o oră liberă. Seara la 8 și ceva sunt în pat imediat ce îmi pregătesc rucsacul, cele necesare pentru a doua zi, mă pun la somn la 8.45 deja dorm”, recunoaște Vlad Mihalache.
„E frumos să fii antrenorul unui campion european, greu e când nu sunt rezultate și nu găsești soluții la probleme care apar. Nu există dispute între noi pentru că Vlad e un sportiv inteligent și logic. Dacă nu înțelege ceva și eu ii explic imediat, imediat prinde, ceea ce e extraordinar.
Există un ciclu de pregătire, două săptămâni grele și una mai ușoară, antrenăm zilnic ceva, nimic nu e întâmplare”, a declarat antrenorul Mircea Purcaru, care este și medic de diabet și nutriție.
„În fiecare zi e o muncă titanică. Rutina e în fiecare zi. În weekend e altfel, sâmbătă mă trezesc la 7, duminică tot la fel dar atunci e zi liberă. Zi de zi stau 2 ore și jumătate în apă. Fiecare competiție e o bornă din drumul spre viitoarele Jocuri Olimpice”, amintește sportivul, care învață la Liceul Emil Racoviță.
„Nu m-am decis unde voi da la facultate, psihologie sau sport. Urmează să mă decid”, a încheiat Vlad Mihalache (18 ani), care din acest an a făcut pasul de la competițiile de juniori spre cele de seniori.
După ce a găzduit Europenele de juniori în 2022 şi Europenele de seniori în bazin scurt în 2023, Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern a primit organizarea Mondialelor de juniori, la Complexul Sportiv de Nataţie din Otopeni, între 19 şi 24 august 2025.
Camelia Potec, șefa federației de natație, a estimat în mare că bugetul necesar pentru Mondialele de juniori este similar cu cel de la Europenele de seniori în bazin scurt, din 2023, de circa două milioane de euro.
„Nu va fi mult mai mare decât a fost nevoie pentru 2023, dar cu siguranţă că sunt costuri estimative. Ştim foarte bine că trebuie făcute proceduri, noi doar am dat nişte costuri estimative şi întotdeauna faţă de costurile estimative s-au cheltuit mult mai puţini bani, pentru că în urma procedurilor preţurile sunt mai mici”, a recunoscut Potec.