Etapa trecută a fost prima după mai bine de cinci ani în care toți antrenorii principali de pe băncile echipelor de Liga I au fost români. Tendința este valabilă și la jucători. Pentru prima dată după zece ani numărul fotbaliștilor străini a scăzut semnificativ.
Sezonul trecut numărul jucătorilor străini care au bifat măcar un minut în Liga I a scăzut de la vârful absolut, 194, la 192. Chiar dacă în 2000 erau de 13 ori mai puțin, consemnăm punctul de start al unei tendințe care probabil va continua, pentru că sezonul acesta scăderea este pentru prima dată semnificativă: sunt 154 de străini în loturile echipelor de Liga I. Numărul va fi relevant la sfârșitul sezonului, după transferurile de iarnă. Probabil nu se va schimba mult, chiar dacă mai vin străini, nu toți vor și intra pe teren în acest sezon.
Cauzele acestui trend sunt multiple. Mai întâi, criza financiară a avut două efecte și la acest capitol. Au fost aduși mai puțini jucători și au fost vânduți sau lăsați să plece alții, mai ales dacă aveau venituri mari. Apoi, unii conducători au realizat că nu dau neapărat lovitura cu o căruță de străini. Doar două cluburi, CFR și Vaslui, mai au număr cu adevărat mare de fotbaliști de afară. În schimb, două nou-promovate, Sportul și Brănești, au ales să nu transfere niciun străin. Elocvent este că trei cluburi importante, care au mizat mai mult pe străini în trecut, au acum mai puțini: Dinamo are șapte, iar Timișoara și Steaua, câte opt, sub media campionatului. Media e „strica
Emigrant în Liga lui Mitică! Câți străini mai sunt în fotbalul românesc?