Divizia A de baschet masculin s-a transformat în ultimii ani într-o ligă cu aer de NBA. Dacă în urmă cu aproximativ un deceniu jucătorii de origine sârbă dădeau tonul în România (Markovici e de 11 ani la Dinamo), acum yankeii sunt la mare căutare. Numeric, autohtonii sunt mai mulți, însă, analizați strict tehnic, nu toți fac față forței arătate de stranieri, spun specialiștii.
Baschetul masculin românesc nu mai face față de ceva vreme în confruntările interțări unde numărăm pe degete echipele în fața cărora ne putem impune, iar în competițiile intercluburi, după reușita Asesoftului din urmă cu cinci ani, din FIBA Eurocup, cupele europene constituie mai mult un act de prezență. În aceste condiții, Divizia A a devenit singura atracție, iar farmecul și pata de culoare sunt conferite de străinii care fac legea la multe dintre formații. "Ei ajută practic la creșterea nivelului campionatului nostru, dar, în același timp, trebuie să creștem și jucătorii români tineri pentru a ne asigura viitorul", explică fenomenul Virgil Stănescu (Teramo / Italia) , cel mai bun jucător român al ultimilor ani.
39 de americani, 34 de sârbi și 124 de români
Prin mentalitate ori calități native, americanii reprezintă un stimul și pentru jucătorii români, la multe din prim-divizionare yankeii impunându-se ca oameni de bază. "Bine, nu sunt ei nici la jumătatea celor din NBA, dar implementează parcă o mentalitate profesionistă și dau o notă de culoare", ne explică un alt baschetbalist de top român.