Unii aleargă după fluturi, alții stâng fulare și tricouri ale echipei favorite. Andrei Roșu e mai special decât toți: colecționează maratoane. Și nu oricare, ci pe cele mai dificile din lume.
De șapte ani, la Polul Nord se aleargă maratonul (da, cursa aceea de 42,125 de kilometri!). Pe zăpadă și un ger ce-ți crapă pielea, bărbați și femei își forțează limitele. Cursa nu se încheie mai devreme de vreo cinci ore, dar nimeni nu abandonează.
Anul acesta, la start s-a înscris și un român. Andrei Roșu (33 de ani), un funcționar bancar din București, și-a ipotecat casa pentru a strânge banii necesari și a plecat în călătoria vieții. Pentru a se obișnui cu ideea unei curse la -30 de grade Celsius, s-a antrenat în camera frigorifică a unui abator („suportul a fost mai mult psihic", mărturisește el), apoi a dat ture prin Herăstrău, cam cât să strângă 42 de kilometri.
Primul om care bate toba la Polul Nord
Mulțumit de modul în care i-a reacționat organismul, a plecat încrezător la drum, schimbând cinci avioane și un elicopter până la singura bază de cercetare de la Polul Nord, acolo unde a avut loc teribila întrecere. Pentru acomodare a avut vreo patru zile: două în Insula Spitsbergen, din nordul Norvegiei, apoi alte două la Pol, înainte de maraton, cu temperaturi de minus 20-35 grade, cu vânt și cu absența nopții.
La mijlocul săptămânii trecute a trecut testul cel mare. Alături de 25 de bărbați și patru femei, Andrei a parcurs cei 42,125 de kilometri, trecând linia de sosire după apr