În 2011 va intra în vigoare legea fair-play-ului financiar, o modalitate prin care UEFA încearcă să controleze cheltuielile exagerate ale unor cluburi. Pentru fotbalul românesc înseamnă însă sfârșitul, dacă șefii echipelor nu reușesc să implementeze un management profesionist.
Cum se traduce în termeni reali fair-play-ul financiar
După ce această lege va fi aplicată, nicio echipă nu va mai putea să aibă datorii către alte cluburi, jucători, angajați sau către stat. Concret, fiecare club va cheltui atât cât produce. Cei care vor încălca aceste reguli vor fi anchetați de o comisie UEFA, pedepsele mergând până la excluderea din competiții.
Cluburilor vor fi obligate să trimită periodic la UEFA rapoarte despre situația financiară a clubului, iar cei care nu corespund, se supun articolelor înscrise în Legea Fair-play-ului. Nu sunt luate în considerare investițiile în academiile de juniori sau în stadioane, UEFA încurajând astfel dezvoltarea unui club. Platini urmărește ca echipele de club să dezvolte strategii care să le asigure existența pe o perioadă foarte lungă de timp și să le îndepărteze de intrarea în incapacitate de plată.
În plus, UEFA consideră că nu este în spiritul competiției ca o echipă finanțată de vre
Scapă echipele de finanțatori?** Legea fair-play-ului financiar, spaima fotbalului românesc! Cum va curăța „sportul rege”!