Sankt Petersburg. Orașul țarilor, al lui Petru I, al Annei Karenina, al lui Tolstoi, Dostoievski și Gogol.
4,5 milioane de locuitori. Echipa de fotbal Zenit, câștigătoare a Cupei UEFA, și un colos susținut financiar de compania Gazprom. Stadion „Petrovski", 21.000 de locuri, dar se construiește un altul de cinci stele.
Urziceni, orășel din Bărăgan, fost târg comunal, 17.000 de locuitori. Echipă de fotbal Unirea, fostă campioană a României, cu jucători neplătiți de patru luni. Stadion Tineretului, 6.000 de locuri, neomologat pentru cupele europene. De pe aceste coordonate s-a desfășurat confruntarea de miercuri seară, în care fiecare român nutrea o speranță că minunea s-ar putea înfăptui. După ce veți citi rândurile care urmeză veți observa însă de ce dezideratul era nerealizabil.
Ceva din Veneția și din Amsterdam
Vom încerca mai întâi o descriere a orașului din vestul Rusiei cruțându-vă de niște informații pe care le puteți găsi ușor pe wikipedia.org. Sankt Petersburgul este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa și poate chiar din lume. N-o spun eu, o spune colegul meu fotoreporter, Alexandru Hojda, care în avion a numărat aproximativ 25 de țări vizitate. Oraș spart de canalele Nevei în mici bucățele, legate între ele de poduri, care noaptea se ridică pentru a permite trecerea șalupelor dinspre Volga către Golful Finic și Marea Baltică. Exploatarea potențialului acestui râu este practic unul dintre șocurile pe care le poți avea când ajungi prima dată în oraș. Bărc