Unul din cele mai interesante concursuri velo din România, History Race (HR), se desfășoară, duminică, la Constanța. Formatul întrecerii organizate de A.S. Constanța Cycling Team (CCT) este unul cât se poate de interesant. Concurenții nu trebuie să beneficieze numai de o mare capacitate de a pedala, ci și de cunoștințe solide despre istoria orașului Constanța.
Concursul îmbină efortul fizic, orientarea și cunoștințele de istorie. Mai exact, echipe de câte trei rutieri trebuie să răspundă la cinci întrebări oferite de către organizatori. Răspunsurile corecte reprezintă următoarea locație la care trebuie să ajungă concurenții. Dacă cei trei componenți ai unei echipe nu reușesc să găsească răspunsul corect la întrebare, se pot adresa organizatorilor, care vor oferi ei răspunsul, dar contra cost, mai exact zece minute penalizare la timpul final, pentru fiecare răspuns oferit.
Spre deosebire de ediția inaugurală, organizatorii au decis să ofere întrebările în ordine aleatorie, astfel că echipele nu se vor mai urmări una pe alta, fiecare urmând a se îndrepta către o cu totul altă locație. „Anul acesta ajungem la a II-a ediție de History Race. În plus față de 2011, vom avea câteva schimbări pe parte de logistică și regulament. Poate cea mai importantă schimbare este răspândirea de întrebări în ordine aleatorie pentru fiecare echipă, așa scăpăm și de problemele cauzate de unele echipe care se urmăreau una pe alta, dar și de impactul cât mai mic asupra traficului”, ne-a declarat Bogdan Manea, membru-fondator al CCT.
O altă modificare radicală este data de desfășurare a concursului. Prima ediție a avut loc în a doua jumătate a lunii noiembrie, iar concurenții au trebuit să îndure un frig pătrunzător. De această dată se anunță vreme frumoasă și toate condițiile par a fi îndeplinite pentru un concurs de calitate.
Dacă rutierii nu vor mai avea de îndurat frigul, cu siguranță vor trebui să își pună mai mult capul la contribuție, întrebările de anul acesta fiind mult mai grele. Bogdan Manea ne explică: „Am căutat cât mai multe locații istorice, cu care sperăm să punem în dificultate participanții, multe din ele nu apar chiar așa ușor pe Google Maps”.
Schimbările nu se opresc aici. Câștigătorii vor avea parte de o surpriză despre care organizatorul ne-a spus: „Trofeul competiției va fi, și anul acesta, unul custom made. La HR 2011 s-au primit dale de piatră pe un postament de lemn. Majoritatea poate nu știau, dar acele dale de piatră făceau parte din drumul pe care se circula spre reședința de vară a familiei regale din Mamaia, undeva pe la 1926. Cât despre trofeul de anul acesta … la momentul potrivit îl vom face cunoscut”.
Una din personalitățile constănțene care a îndrăgit din start această competiție este Elena Frâncu. Ea a încheiat cu bine prima ediție și i-a anunțat pe organizatori că va fi prezentă la start și la ediția de anul acesta.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER