Anul 2010 a fost anul unor triumfuri rare în sportul românesc. La jumătatea ciclului olimpic, între Beijing 2008 și Londra 2012, performanțele au venit cu aur, dar și cu medalii importante de argint și bronz, unele de-a dreptul surprinzătoare, cum au fost cele din atletism sau judo.
Să începem însă povestea noastră chiar la judo, acolo unde, la Campionatele Europene de la Viena, Corina Căprioriu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului! Aceeași mare sportivă, judoka născută la Lugoj, în 18 iulie 1986, avea să devină, la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, vicecampioană olimpică, iar la Mondialele din 2011, medaliată cu bronz, și la cele din 2015, cu argint, din nou medaliată.
De asemenea, panoplia sa de medalii avea să fie întregită, în 2011, la Europenele de judo, cu încă un bronz!
Corina Căprioriu, devenită Ștefan, din 2016, după căsătoria cu luptătorul Gheorghiță Ștefan, s-a retras din activitate în 2020, la vârsta de 34 de ani.
Un alt aur, de această obținut la Campionatele Mondiale de Scrimă de la Paris, este adus de către echipa de spadă a fetelor: Simona Alexandru, Loredane Iordăchioiu, Anca Măroiu și, desigur, vicecampioana olimpică (la acea oră!), titlu obținut în 2008, la Beijing, Ana Maria Brânză! De altfel, Ana Maria a fost cea care a tras, efectiv, greul în obținerea medaliei de aur și a titlului mondial!
La aceeași competiție, băieții au obținut două medalii, ambele de bronz: prin Cosmin Hănceanu, în proba de sabie individual, și în proba de sabie, pe echipe, unde au luptat pe planșă Tiberiu Dobriceanu, Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir și, bineînțeles, Cosmin Hănceanu.
O medalie extrem de valoroasă, chiar dacă doar de bronz, a fost obținută de echipa feminină de handbal, la Campionatele Europene disputate în Norvegia și Danemarca!
Chiar în fața acesteia din urmă am jucat meciul pentru locul trei, fetele noastre impunându-se cu 16-15! Mai mult, Cristina Neagu a fost aleasă în echipa ideală a competiției, pe postul de inter stânga, jucătoarea noastră fiind votată și cea mai bună a turneului, dar și golghetera absolută a acestuia, cu 53 de goluri!
Două vești foarte bune au venit în acest an 2010 și de la Europenele de Atletism de la Barcelona, unde Nicoleta Grasu, la aruncarea discului, dar și Marian Oprea, în proba de triplusalt, au reușit să devină vicecampioni continentali!
Marea lovitură a anului, și folosesc acest termen ca să trec către fotbal, sport fără de care nu se poate trăi, desigur, dragi microbiști, este dată de cucerirea de către Inter Milano a Ligii Campionilor!
Antrenată de Jose Mourinho și avându-l pe Cristi Chivu titular al postului de fundaș stânga, formația italiană a reușit în 2010 tripla istorică: Il Scudetto, Coppa Italia și Champions League!
După ce, în semifinale, eliminase Barcelona lui Messi, (adversar direct al lui Cristi Chivu atunci!), Iniesta și Xavi, Inter a învins, în finala de la Madrid, pe Bayern München, cu 2-0. În acel an, milanezii au obținut victoria și la Campionatul Mondial al Cluburilor!
În plus, Cristi Chivu reușea să câștige al treilea titlu de campion al Italiei, consecutiv chiar! La aceste trofee s-a mai adăugat ulterior Cupa Italiei din 2011. Cât despre Supercupa Italiei, apărătorul român avea una din 2006, iar în 2010 a obținut-o pe cea de-a doua! Anul deplin al carierei pentru cel mai mare fotbalist român al epocii care a urmat celei care s-a numit a “Generației de Aur!”
Din care Cristi, jucând titular la Euro 2000, alături de Hagi, Gică Popescu, Belodedici, Lupescu, Dan Petrescu, Stelea, Filipescu, Gâlcă, Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan ori Adrian Ilie, ba chiar marcând și un gol, împotriva Angliei, în prima, unica și ultima noastră victorie la un Euro, a meritat sa facă parte! Și chiar a făcut. Tanti Auguri, Cristian! Tanti Auguri a te!
Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBET, IXFI, CASA PARIURILOR și NORDIS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER