ProSport 25 – 2003. Valeriu Calancea și Otilia Bădescu, eroii României: „Am spus doar Doamne, ajută-mă!” | VIDEO
Anul 2003 a fost unul bogat pentru sportul românesc. Leonard Doroftei a obținut centura mondială la box. 2003 este și anul în care Otilia Bădescu devine campioană europeană la tenis de masă.
Otilia Bădescu a obţinut calificarea la patru ediţii ale JO (Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004) până să se retragă din activitate, la vârsta de 37 de ani.
În 1991, Otilia Bădescu se transfera la clubul Juroku Bank – devenind atunci prima sportivă din Europa care semnează cu un club din Asia. În doar 3 luni, a obținut primul rezultat major – medalia de bronz în proba de dublu mixt la CHIBA 1991, alături de un alt român – Călin Creangă, care la acea vreme reprezenta Grecia în competiţiile internationale.
Otilia a obţinut prima ei medalie de bronz la seniori în proba individuală (CM, Goteborg 1993) – prima medalie pentru România într-o mare competiţie, la 35 de ani de la performanța obţinută de Maria Alexandru.
Valeriu Calancea și Otilia Bădescu, eroii României
Otilia Bădescu se află în „Hall Of Fame”-ul tenisului de masă! Alături de alte jucătoare din România cum ar fi Ella Zeller Constantinescu, Angelica Rozeanu şi Maria Alexandru
Și marele halterofil Valeriu Calancea își stabilește cea mai bună performanţă a carierei în acest an: două medalii de aur la Campionatul Mondial de la Vancouver.
Și marele halterofil Valeriu Calancea își stabilește cea mai bună performanţă a carierei în acest an: 2 medalii de aur la Campionatul Mondial de la Vancouver.
Cu o activitate de peste 20 de ani de ani în spate, fostul halterofil a fost ales în 2003 cel mai bun sportiv al anului. Puțină lume știe însă că Valeriu Calancea a ajuns în România trecând pe jos granița dinspre Republica Moldova.
Istoria viitorului campion mondial și european este una de film: s-a născut la 18 noiembrie 1980 într-o familie cu șapte copii a lui Filip și Nadejda, care s-au întâlnit și au lucrat toată viața lor la Combinatul de Carton de la Ciocana, peste Prut.
Un om care i-a schimbat decisiv viața a fost marele campion român Nicu Vlad. Campionul olimpic de la Los Angeles (1984) l-a adus pe tânărul basarabean, în 1999, imediat după absolvirea liceului, în orașul Galați. De aici, de la clubul sportiv „Dunărea”, avea să ajungă Valeriu Calancea în elita mondială a acestui sport.