Prosport 25 – 2004. Cele trei inele de aur ale Cătălinei și o demisie cât un secol

Poveștile sunt frumoase atunci când adevărul lor este împărtășit și înțeles la dimensiunile corecte. În anul de grație 2004, România nu doar că mai avea gimnastică feminină la cel mai înalt nivel, dar lăsa impresia, care se va transforma chiar atunci în certitudine, că ea însăși dicta acel nivel.

La Jocurile Olimpice de la Atena, Cătălina Ponor, o sportivă de o grandoare și carismă de actriță de la Cinecitta, reușea să aducă țării trei medalii de aur și respirația oamenilor era ușor întretăiată văzând cât de valoroasă era încă o moștenitoare a grației Nadiei Comăneci, Zeița fiind și ea triplă campioană olimpică la Montreal în 1976. Se întorceau sau se păstrau vremurile bune?

Răspunsul a venit mai târziu, în timp, atunci când Cătălina a fost inclusă în promoția 2022 a legendelor gimnasticii mondiale, International Gymnastics Hall of Fame.

Cele trei inele de aur ale Cătălinei

Să reamintim însă întreaga poveste, dacă tot am admis că adevarul acesteia trebuie înțeles la dimensiunile întregi. Așadar, cinci a fost numărul medaliilor pe care Cătălina le-a primit în total la Olimpiade. A fost mai întâi la Atena, în 2004, și, opt ani mai târziu, la ediția de la Londra, în 2012, aceeași Cătălina: la bârnă, la sol și cu echipa României, campioană olimpică, aur, aur, și aur, în capitala Greciei, plus o medalie de argint, la sol, și una de bronz, cu echipa, la Londra.

Poate că nu întâmplător marea noastră gimnastă a hotărât să se retragă din activitate chiar la Montreal, orașul Zeiței. Dar să nu anticipăm! Să ne amintim că Ponor a cucerit cinci medalii și la Campionatele Mondiale, precum alte opt la Campionatele Europene. De altfel, Cătălina a câștigat ultimele două titluri europene chiar în România, în anul 2017, la Cluj.

La 13 ani după prima medalie de aur, câștigată la bârnă, Cătălina a dus la cote neobișnuite succesul la acest aparat, cu o a cincea medalie de aur luată pe “puntea suspinelor”. Și tot ea a reușit să devină, cu cea de-a 13-a medalie obținută la Campionatele Europene, cea mai medaliată gimnastă din istoria României!
Pe scurt: peste Nadia Comăneci!

În octombrie 2017, după 26 de ani dedicați gimnasticii și 23 de medalii cucerite la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, Cătălina avea să se retragă, așa cum v-am povestit, la Mondialele de la Montreal, închizând un cerc precum un inel de aur. Cercuri olimpice, medalii olimpice, o carieră de aur pentru o sportivă cum nu mai avem în zilele noastre, care trec cu nostalgia triumfurilor de altădată!

Dar așa sunt poveștile cu Zeițe, Regine, Prințese și ani care rămân de neuitat, dar de amintit mereu, pentru adevărul lor absolut. Cum a fost 2004.

Demisia antrenorului secolului trecut

Dar anul 2004 nu a fost doar o pictură pe cerul Atenei. Nu. Din păcate, nori negri au apărut exact atunci când părea să fi ieșit soarele și pe strada României îndrăgostită de fotbal. Mai ales că mari fotbaliști încă se exprimau pe teren în numele patriei.

În noiembrie, pe 17, la Erevan, în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din Germania 2006, selecționata noastră termina la egalitate, 1-1, cu Armenia și antrenorul Anghel Iordănescu își prezenta demisia, considerând compromise șansele la calificare.

Era pentru a doua oară, după vara lui 1998, când Generalul pleca și în locul său venea Victor Pițurcă. Iată însă și formula de echipă gândită de Iordănescu în acel meci de ciudată și tristă amintire: Stelea- Stoican, Bărcăuan, Flavius Moldovan, Dancia- Cernat, Tararache, Paraschiv, Caramarin- Neaga, Marica. Au mai jucat: Măldărășanu, Florin Bratu, Dică. Am condus cu 1-0, gol Marica în minutul 29, dar ne-a egalat Dohoian (63).
Iar Victor Pițurcă prelua echipa națională, cu care avea să rateze acele preliminarii, dar pe care avea să o califice la Euro 2008!

Altfel, la canotaj, două rame, tot la Olimpiada de la Atena, Georgeta Damian și Viorica Susanu au devenit campioane olimpice, ca și Angela Alupei și Constanța Burcică-Pipotă, în proba de două vâsle, categoria ușoară. Iată însă și celelalte titluri olimpice, pe lângă acestea și ale Cătălinei Ponor: Camelia Potec, natație, 200 metri liber, canotaj- 8+1, Aurica Bărăscu, Georgeta Damian, Liliana Gafencu, Rodica Florea, Elena Georgescu, Doina Ignat, Ioana Papuc, Viorica Susanu și, desigur, marea doamnă a canotajului mondial, Elisabeta Lipă!

La gimnastică, Monica Roșu devenea și ea campioană olimpică la sărituri, iar echipa feminină cucerea titlul în componența următoare: Silvia Stroescu, Oana Ban, Cătălina Ponor, Monica Roșu, Alexandra Eremia, Daniela Sofronie.

Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBETIXFICASA PARIURILOR și NORDIS.

 

Publicat: 03 08. 2022, 11:42
Actualizat: 23 08. 2022, 19:46