Viorica Susanu și Georgeta Andrunache, aur și ele!
Jocurile Olimpice de la Beijing, China, și Turneul Final al Campionatului European de Fotbal din Austria și Elveția au reținut toată atenția unui glob pământesc mai liniștit și, în orice caz, mai pașnic decât cel de azi. România, după opt ani, se împărțea sufletește din nou pe aceste coordonate.
O mai făcuse de doar trei ori în istorie: în 1984, Euro în Franța, Olimpiada în America, la Los Angeles, în 1996, Euro în Anglia, Olimpiada tot în America, la Atlanta, și în 2000, Euro în Belgia și Olanda, Olimpiada la Sidney, Australia.
La Euro a fost frumos, rapid și ciudat, semnele de întrebare fiind mai pregnante decât cele de mirare, și asta după ultimul meci din grupă, acel 0-2 cu Olanda!
Începutul a fost însă magistral, în cea mai grea grupă pe care România a avut-o în întreaga istorie a echipei naționale: cu campioana mondială en-titre, Italia, cu vicecampioana lumii, Franța, iar după ce ne-am nimerit cu finalistele Cupei Mondiale din 2006, ne-am “lipit” și de finalista Mondialului ce avea să vină în 2010, Olanda!
Victor Pițurcă însă nu avea teamă de nimeni și de nimic și a reușit să transmită această stare de spirit și jucătorilor săi. Ce-i drept, și ei erau construiți din același material rar. Iată și formulele de echipă ale primei noastre partide, disputată pe 9 iunie, pe celebrul “Letzigrund” din Zürich: România: Lobonț- Contra, Tamaș, D. Goian, Raț- Cociș (min. 64 Codrea), Rădoi (min. 90+2 Dică), Chivu- Bănel Nicoliță, Daniel Niculae, Mutu (min. 78 Marius Niculae).
Iar Franța, campioana mondială din 1998, campioana Europei în 2000 și vicecampioana lumii în 2006, antrenată acum de Raymond Domench, răspundea cu: Coupet- Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal- Ribery, Toulalan, Makelele, Malouda- Anelka (min. 72 Gomis), Benzema (min. 78 Nasri). A fost 0-0, cu Contra, Tamaș, Chivu și Mutu jucând la cel mai înalt nivel! A urmat, tot la Zürich, 1-1 cu Italia, campionii lumii fiind în formula: Buffon- Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso- Pirlo, De Rossi- Camoranesi (min. 85 Ambrosini), S. Perrotta (min. 57 A. Cassano), Del Piero ( min. 77 Quagliarella)- Luca Toni. Antrenorul campionilor mondiali era foarte tânărul Roberto Donadoni. La rândul său, Victor Pițurcă, arunca în arena elvețiană aproximativ aceeași formulă de echipă, doar Florentin Petre fiind titularizat în locul lui Bănel Nicoliță, iar Codrea în locul lui Cociș. Au mai jucat Dică, și cei doi care fuseseră titulari în prima partidă. Mutu a deschis scorul, în minutul 55, iar Panucci a egalat după doar câteva secunde. Aflat în mare formă, Adrian Mutu s-a grăbit să execute lovitura de pedeapsă obținută de Daniel Niculae, în minutul 81, dar fostul său coleg de la Juventus, Gianluigi Buffon, a reușit să-i respingă, cu piciorul, șutul!
Ultimul meci, cel cu Olanda, s-a jucat la Berna, pe legendarul “Wankdorf”, și a fost pierdut cu 0-2, după ce, la pauză, era încă 0-0, iar Olanda lui Van Basten părea mulțumită chiar și cu înfrângerea! Așa se specula în tribune, așa se putea interpreta o stare mai degrabă de apatie a batavilor. Care, din păcate pentru toate interpretările noastre, au rezolvat meciul la reluare: Huntelaar, în minutul 54 și Van Persie, cu trei minute înainte de final, marcând golurile care stabileau diferența reală dintre cele două echipe. Eliminată, România lui Chivu și Mutu, a lui Lobonț și Rădoi, a lui Contra și Raț, a lui Tamaș și Goian, a lui Cociș și Codrea, a lui Florentin Petre și Bănel Nicoliță, a lui Marius și Daniel Niculae, a lui Dică, dar, mai ales, a lui Victor Pițurcă, venea acasă cu o mulțime de regrete. O mare echipă care ar fi reușit mai mult dacă…? Da, poate că da.
În schimb, departe, în China, la Olimpiada de la Beijing, Viorica Susanu și Georgeta Andrunache cucereau aurul (la două rame), și bronzul, (la 8+1), adăugând aceste titluri celor două europene și celor 11 medalii mondiale, între care cinci de aur ale Vioricăi.
La rândul ei, Constantina Diță, marea atletă, reușea să își atingă visul carierei, aurul în proba de maraton, la 38 de ani. Era cea mai vârstnică și experimentată campioană olimpică a probei! Marile ei rezultate, titlul mondial la semimaraton, în 2005, la Edmonton, Canada, dar și medalia de bronz la maratonul de la Helsinki, Finlanda, în același an, precum și victoria în ultra celebrul maraton de la Chicago, SUA, în 2004!
Alina Dumitru devenea și ea campioană olimpică la judo, la categoria 48 kg, ca și noua stea a gimnasticii artistice mondiale, Sandra Izbașa, în proba de sol! Patru medalii de aur pentru România, dar și un argint, prin Ana Maria Brânză, în proba de spadă, la individual!
Cu bronz mai veneau acasă Mihai Covaliu, la sabie individual, echipa feminină de gimnastică, echipajul de la canotaj al fetelor de la “8+1”, și luptătorul Ștefan Gheorghiță, la stilul “liber”, categoria 74 de kg, medalie care i-a fost acordată cu o întârziere de …8 ani, după descalificarea pentru dopaj, a uzbekului Tighiev, cel care îl învinsese în lupta pentru medalia de bronz! Un an minunat și încrâncenat acest 2008. Ca viața!
Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBET, IXFI, CASA PARIURILOR și NORDIS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER