După un olimpic foarte greu și plin de multe alte competiții, anul 2009 a fost luat în brațe, cel puțin pentru noi, românii, de tot ceea ce înseamnă fotbal, aici și în Europa!
Acasă, am fost martorii primului miracol și, poate, cel mai mare, din cariera de antrenor a lui Dan Petrescu.
La doar 41 de ani, Super Dan, așa cum fusese alintat ca jucător, timp de jumătate de deceniu, pe Stamford Bridge, producea cel mai puternic șoc din istoria fotbalului românesc, reușind să obțină titlul cu Unirea Urziceni!
Fostul uriaș fundaș dreapta al celei mai bune naționale a României, cea a “Generației de Aur”, se transformase, în puțini ani, într-un tehnician de clasă. Chiar și așa stând lucrurile, cine să fi crezut că Unirea Urziceni putea lua titlul într-o cursă de anvergură și anduranță, cum este Liga 1, în fața campioanei en titre, CFR Cluj, a Stelei, a lui Dinamo, a Politehnicii Timișoara, a Rapidului sau a formidabilei echipe a Vasluiului lui Adrian Porumboiu?
Și totuși, Dan Petrescu a inventat și a pus în funcțiune o astfel de formație, ducând titlul în cel mai mic oraș din România de pe lista campioanelor all-time!
Anul 2009 a adus și al doilea titlu consecutiv cu Inter Milano pentru Cristi Chivu, iar în sezonul 2009-2010 va veni tripla unică și istorică pentru Inter: trofeul Champions League, Il Scudetto, și Cupa Italiei! Trupa lui Jose Mourinho făcea istorie în Europa, iar Cristi Chivu al nostru era unul dintre titularii ei, pe postul de fundaș stânga!
Era anul în care Adrian Mutu făcea senzație în Serie A, la Fiorentina, iar Cristian Chivu strălucea la campioana Italiei, Inter.
Fotbalul românesc trăia prin jucătorii săi exponențiali, dar nu numai prin ei. Pentru că marele triumf al anului 2009 avea să fie consemnat în dreptul celui mai mare antrenor român al tuturor timpurilor, Mircea Lucescu, aflat atunci la cârma clubului ucrainean Șahtior Donețk.
Cu acest club, Il Luce, cum i s-a spus cu admirație și respect încă din perioada în care antrenase în Italia, la Inter, Pisa, dar, mai ales, la Brescia, cucerea Cupa UEFA, într-o finală în care adversarul s-a numit Werder Bremen, puternică reprezentantă a Bundesligii! Șahtior a învins cu 2-1, prin golurile reușite de brazilienii Luiz Adriano (25) și Jadson (97), respectiv Naldo (35), toți cei trei marcatori, așadar, provenind din țara lui Pele sau Romario.
Finala, jucată la Istanbul, a avut o desfășurare dramatică, necesitând prelungiri și un consum fizic și mental extraordinar. Asfel, Mircea Lucescu a devenit primul antrenor român din istorie care cucerește Cupa UEFA și, totodată, primul antrenor care aduce acest trofeu în Ucraina. De remarcat că, în anul imediat următor, Mircea Lucescu a fost inclus de către Federația Internațională de
Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS) între primii 50 de antrenori ai lumii, mai precis pe poziția 41! Același uriaș antrenor român, și astăzi, la 77 de ani împliniți, în activitate, pe banca altei echipe din Ucraina, Dinamo Kiev, fusese, în anul 2015, al cincilea antrenor din istorie care atinsese cota celor 100 de meciuri în Liga Campionilor, după Sir Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsene Wenger și Jose Mourinho.
În ziua de 19 martie 2019, Mircea Lucescu a fost inclus, după o anchetă internațională de mari proporții, pe același loc 41, între cei mai buni 50 de antrenori ai tuturor timpurilor.
Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBET, IXFI, CASA PARIURILOR și NORDIS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER