Prosport 25 – 2013. Mihai Covaliu, inclus în Hall of Fame-ul scrimei! Excepționala ascensiune a unui antrenor: Laurențiu Reghecampf. Gino Iorgulescu, ales președinte la LPF!

Actualul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a reușit, dincolo de titlurile și medaliile cucerite într-o carieră de pus în ramă, să primească și o altfel de recunoaștere internațională.

În anul 2013 a fost inclus, de către Federația Internațională a Scrimei în Hall of Fame-ul acestui sport, pe cât de nobil, pe atât de dificil.

Mihai, campion olimpic la Jocurile de la Sydney, Australia, din anul 2000, în proba de sabie individual, și medaliat cu bronz, în aceeași probă, la Olimpiada de la Beijing, China, a primit atunci această recunoaștere a unei cariere cu adevărat exemplară.

Mihai Covaliu, inclus în Hall of Fame-ul scrimei!

Povestea sa a început, ca fiecare poveste adevărată, într-o copilărie populată cu personaje imaginare, dar atât de reale, de fapt! Lumea lui Alexandre Dumas-tatăl, a celor trei muschetari, care erau, în carte, patru, Athos , Porthos, Aramis și candidatul, inițial, la acest titlu, D’ Artagnan, cu toții au reprezentat eroi care trebuie urmați pentru adolescentul Mihai Covaliu! Povestea continua peste ani, în alt loc și cu alt muschetar.

După Jocurile Olimpice de la Beijing, din anul 2008, Mihai Covaliu a decis să se retragă de pe planșă, dar rămânând foarte aproape de ea, devenind antrenorul lotului național de sabie. Competițiile au continuat să-i zâmbească, cu pregătirea făcută de el și cu sfaturile sale venite după o experiență colosală, România câștigă medaliile de argint la Campionatele Europene din anul 2009, disputate în Bulgaria, la Plovdiv. Echipa antrenată de fostul campion olimpic nu se oprește aici și foarte tânărul ei profesor o duce la triumf: aur la Campionatele Mondiale din Antalya, unde

Rareș Dumitrescu a obținut medalia de argint în proba individuală. Povestea a mers și mai departe?

Da, pentru că la Campionatele Mondiale de la Paris, din anul 2010, Cosmin Hănceanu (în proba individuală) și echipa României au obținut medaliile de argint.
Și mai departe? Da, povestea a continuat și la Jocurile Olimpice de la Londra, din anul 2012, România pregătită de mereu tânărul Mihai Covaliu obținând medaliile de argint, din nou. Vicecampioni olimpici erau sabrerii noștri!

În prezent, fostul campion european, mondial și olimpic, multiplu campion național, Mihai Covaliu este președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, după ce, între anii 2013 și 2016 fusese ales în fruntea Federației Române de Scrimă!

Excepționala ascensiune a unui antrenor: Laurențiu Reghecampf

Altfel, anul 2013 a însemnat ascensiunea și confirmarea carierei la cel mai înalt nivel pentru antrenorul Laurențiu Reghecampf, campion cu Steaua București! Mai mult decât atât, în Europa League, el și băieții săi reușesc, în ediția 2012-2013, în paralel cu lupta pentru câștigarea Ligii 1, să termine pe primul loc, într-o grupă cu Molde, VfB Stuttgart și FC Copenhaga. Apoi Steaua elimină pe celebra Ajax Amsterdam, după 0-2 și 2-0, la lovituri de departajare, pentru a fi oprită doar de Chelsea, deținătoarea la zi a UEFA Champions League, dar pe care o învinge la București cu 1-0, pierzând returul cu 1-3 pe Stamford Bridge, în martie 2013, și ratând astfel calificarea în sferturile de finală ale competiției care avea să fie câștigată chiar de Chelsea!

Anul 2013 s-a încheiat, în luna noiembrie, cu alegeri la Liga Profesionistă de Fotbal, în urma cărora Gino Iorgulescu a devenit noul președinte, după ce l-a învins, la voturi, pe Dumitru Dragomir, cel care condusese acest for timp de aproape 20 de ani.

 

Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBETIXFICASA PARIURILOR și NORDIS.

 

Publicat: 05 09. 2022, 12:00
Actualizat: 06 09. 2022, 12:06