Denumită Real Madrid al Asiei, echipa Al Hilal, campioana Arabiei Saudite, a cucerit, avându-l ca antrenor principal pe românul Răzvan Lucescu, Liga Campionilor Asiei, după ce a dispus și în partida retur a finalei, cu 2-0, în deplasare, de formația japoneză Urawa Red Diamonds. În meciul tur câștigase tot formația saudită, cu 1-0.
Astfel, Răzvan Lucescu reușește o mare performanță în carieră, acel triumf fiind o premieră pentru tânărul tehnician, cât și pentru Al Hilal, care cucerea primul trofeu în Asian Champions League, competiție relansată în anul 2002, după ce se impusese, și încă de două ori, și în vechea formulă a competiției, în anii 1991 și 2000, când era organizată sub denumirea de Campionatul Cluburilor din Asia.
De altfel, tot un antrenor român îi adusese lui Al Hilal acea ultimă Ligă a Campionilor Asiei din anul 2000. Este vorba de Anghel Iordănescu, după despărțirea de naționala României din 1998, când o calificase la ultima Cupă Mondială din istoria noastră de până acum, desigur.
Revenind însă la cariera și la performanțele lui Răzvan Lucescu, să amintim și alte trofee ale acestuia, între care două Cupe ale României, ambele cu Rapid București, în anii 2006 și 2007, Cupa Qatarului, cu El Jaish, în 2013, două Cupe ale Greciei, cu PAOK Salonic, plus un titlu de campion al Greciei, tot cu PAOK, în 2018 și în 2019. Să nu uităm “sfertul de finală” din Cupa UEFA, din anul 2006, 1-1 în Giulești și 0-0 pe “23 August” cu Steaua antrenată de Cosmin Olăroiu.
Dar anul 2019 este și cel în care echipa națională de tineret sub 21 de ani a reușit să joace semifinala Turneului Final al Campionatului European, găzduit de San Marino și Italia! Antrenată de Mirel Rădoi, care s-a dovedit un antrenor excepțional, la prima experiență ca selecționer, România U-21 a debutat la Euro cu o victorie de răsunet, marți, 18 iunie, 4-1 cu naționala Croației, goluri marcate de Pușcaș (11), I.Hagi (14), T. Băluță (66), Adrian Petre (90+3), respectiv Vlasic (18).
Trei zile mai târziu, România învingea Anglia cu 4-2, Pușcaș (76, din penalty), Ianis Hagi (85), Florinel Coman (89 și 90+3), respectiv Gray (80) și Tammy Abraham (86). Peste alte trei zile, pe 24 iunie 2019, România termina la egalitate, 0-0 cu Franța, și câștiga grupa C, urmând să joace în semifinală cu Germania, pe 27 iunie, pierzând însă cu 2-4 acolo, goluri Pușcaș (24, din penalty, și 44), respectiv, Amiri (21 și 90+4), Waldschmidt, (51, din penalty, și 90).
Iată și formula de joc a României lui Mirel Rădoi în deja, de acum, celebrul meci, 4-2, cu Anglia: Ionuț Radu- Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Florin Ștefan- Tudor Băluță, Cicâldău- Dennis Man (74 Dragomir), Ianis Hagi, Andrei Ivan (62 Florinel Coman)- Pușcaș. Acea prezență în semifinale a adus României și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio, din 2021, unde tot Mirel Rădoi a stat pe banca selecționatei noastre! Fotbalul românesc era prezent la Olimpiadă, din nou, după o pauză de 57 de ani, de la ediția din 1964, când Jocurile fuseseră organizate tot de capitala Japoniei…
Nu putem încheia anul 2019 fără a rememora triumful Simonei Halep la Wimbledon, unde câștiga al doilea turneu de Grand Slam din carieră, după o finală împotriva, probabil, celei mai bune jucătoare din istoria tenisului, americanca Serena Williams.
A fost 6-2, 6-2, în doar 55 de minute de joc, pentru Simona, locul 7 mondial la acea oră.
La doar 27 de ani, Simona reușea o performanță uluitoare, pierzând un singur set pe parcursul întregului turneu, în fața Mihaelei Buzărnescu, în turul al doilea. Simona era la a cincea finală de Grand Slam, după trei la Roland Garros, unde câștigase în 2018, și una la Australian Open, în timp ce Serena avea șapte titluri la Wimbledon și 23 de Grand Slam în întreaga carieră!
Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBET, IXFI, CASA PARIURILOR și NORDIS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER