Anul sportiv 2021 a fost, în mare parte, dată fiind criza cauzată de pandemia de COVID-19, o repoziționare, deși termenul nu este cel mai potrivit, în condiții sanitare și de siguranță mult îmbunătățite, a principalelor competiții programate să se dispute inițial în anul precedent, 2020.
Este vorba, în principal, de Jocurile Olimpice de la Tokio, precum și de Turneul Final al Campionatului European de Fotbal, EURO 2020…
La Olimpiada din Japonia, România obține o singură medalie de aur, la canotaj, în proba feminină de dublu vâsle.
Cele două sportive, Nicoleta Simona Radiș și Ancuța Gianina Bodnar, care obținuseră și titlul de vicecampioane mondiale, în anul 2019, la Linz, în Austria, au condus cursa din capitala Japoniei de la un capăt la celălalt. Ambele în vârstă de 22 de ani, Simona și Ancuța alcătuiau un echipaj din anul 2019.
Ele au cucerit medalia de aur cu un timp extraordinar, în 6 minute, 41 de secunde și 3 sutimi, stabilind astfel cel mai bun timp olimpic, în condițiile în care precedenta performanță aparținea Marii Britanii, cu 6:44:33, și fusese stabilită la Jocurile Olimpice de la Londra, din anul 2012.
De subliniat că Simona Radiș și Ancuța Bodnar sunt și duble campioane europene în această probă, la Poznan, în 2020, dar și la Varese, în 2021. Să spunem că Ancuța este originară din județul Suceava, comuna Vatra Moldoviței, în timp ce Simona este din Botoșani. Amândouă au ajuns să descopere canotajul la vârsta de 14 ani.
Ca fapt divers, să amintim că medalia lor este a 90-a medalie de aur din istoria participării țării noastre la Jocurile Olimpice, în timp ce canotajul are în palmares în acel an, 2021, 30 de medalii la competițiile internaționale majore: 3 la Jocurile Olimpice de la Tokio, între care una de aur și două de argint, apoi 6 la Campionatele Europene de seniori, cu două de aur și patru de argint, 16 la Campionatele Europene de tineret și juniori, dintre care 10 de aur și șase de argint, precum și 5 medalii la Campionatele Mondiale de tineret și juniori, între care trei de aur și două de bronz!
Altfel, la aceleași Jocuri Olimpice din anul 2021, România a mai cucerit trei medalii, toate de argint, în proba de spadă, prin Ana Maria Popescu Brânză, apoi prin echipajul masculin de patru rame fără cârmaci, format din Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari, și, tot la canotaj, prin echipajul de dublu rame masculin, alcătuit de Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă.
Fotbalul românesc a fost și el prezent la ediția din 2021 a Olimpiadei, după 57 de ani de absență de la o astfel de competiție, în 1964, când am obținut ultima calificare, Jocurile, ce coincidență, disputându-se tot în Japonia…
În 2021, prezența a fost posibilă grație performanței echipei naționale sub 21 de ani, de la Turneul Final al Campionatului European din vara anului 2019, când România a jucat semifinala turneului, 2-4 cu Germania, după ce își câștigase grupa, învingând Croația cu 4-1, Anglia cu 4-2 și terminând la egalitate cu Franța, 0-0. Cele patru semifinaliste de la Euro de tineret din 2019 au primit automat drept de participare la viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice, iar performanța noastră i se datorează unei generații de excepție, conduse de un antrenor excepțional, pe numele său Mirel Rădoi.
În Japonia, selecționata noastră a înregistrat următoarele rezultate: 1-0 cu Honduras, gol Andrei Ciobanu, 0-4 cu Coreea de Sud și 0-0 cu reprezentativa Noii Zeelande, ratând calificarea din grupă către sferturile de finală ale competiției.
Iată și cu ce formulă de joc a început Mirel Rădoi turneul olimpic, în singura victorie pe care am obținut-o în Japonia, în meciul cu Honduras, 1-0: Aioani- Ghiță, Marius Marin, Pașcanu- Rațiu, Andrei Ciobanu, Mario Dulca, Florin Ștefan- Dobre, George Ganea, Valentin Gheorghe. Rezerve: Mihai Popa- Boboc, T. Băluță, Florescu, R. Grigore, Sântean, Sefer.
Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBET, IXFI, CASA PARIURILOR și NORDIS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER