Disciplină, ambiție, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică și planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităților de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferințe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile ProSport, un lider sportiv renumit pentru experiența, viziunea și rezultatele sale. Astăzi, ProSport și Ascendis prezintă povestea unui fotbalist care și-a exploatat talentul prin muncă. Povestea celui care a fost probabil cel mai bun fotbalist român din toate timpurile: Gheorghe Hagi.
Din punct de vedere fotbalistic, lui Hagi nu i se pot reproșa foarte multe. Poate că povestea sa ar fi stat altfel dacă acesta s-ar fi născut într-o altă perioadă de timp, sau într-o altă țară. Poate că „Regele” nu ar mai fi avut parte de același succes, sau poate că ar fi fost protagonistul unei povești de fotbal și mai impresionantă decât cea pe care a scris-o începând cu anul 1965.
Povestea lui Hagi în fotbal se știe. A debutat la vârsta de 17 ani, pentru Farul Constanța, iar din acel moment a început călătoria sa către titlul de „Maradona din Carpați”, reușind ca pe parcursul acesteia să ajungă la puteri ale fotbalului european din vremurile respective, precum Steaua București, Real Madrid, Barcelona. Dar, probabil că cea mai bună perioadă a carierei lui Hagi a venit în Turcia, toate cele șase sezoane petrecute de „Rege” la Galatasaray încheiându-se cu desemnarea românului drept cel mai bun jucător al campionatului.
Sezonul 1999-2000. Atunci, Hagi a reușit să o conducă pe Galatasaray spre câștigarea campionatului, Cupei Turciei, Cupei Uefa (împotriva lui Arsenal) și Supercupei Uefa (împotriva lui Real Madrid)
Hagi, un monument al muncii
Lăsând la o parte talentul său incontestabil din punct de vedere fotbalistic, Hagi s-a putut face remarcat prin efortul depus. Pe 20 decembrie 1985, tânărul fotbalist avea parte de primul său moment de apreciere la nivel național. Atunci, jucătorul Sportului Studențesc era ales „Cel mai bun fotbalist român al anului” în ancheta ziarului Sportul, dar nu lăsa acest fapt să-l influențeze, fiind conștient că doar prin disciplină își va realiza visul: „Știu că mulți tineri de 20 de ani se pierd pe drum. Că la această vârstă e nevoie de un mare efort pentru a rezista cuvintelor măgulitoare…”
1983: Hagi, pe vremea când evolua la Sportul, alături de Iosif Bukossy, omul care l-a descoperit și l-a lansat în fotbal pe „Rege”
Aproximativ 30 de ani mai târziu, viața lui Gheorghe Hagi a ajuns la o jumătate de secol. Este viața unui om care a avut de luptat pentru a reuși, pentru a „rezista cuvintelor măgulitoare”. Este viața unui fost fotbalist, care indiferent de situațiile prin care a trecut, indiferent de regimul politic în care a evoluat și indiferent de echipa în care a jucat, a reușit să facă față dificultăților, concentrându-se pe munca și pe efortul depus. Pentru că, de cele mai multe ori, talentul nu este îndeajuns în drumul spre succes. În drumul spre îndeplinirea visului. „De multe ori, când mă găndesc la anii copilăriei mele, îmi aduc aminte de obstacolele pe care le-am avut de trecut pentru a-mi îndeplini visul: să devin fotbalist!”, susține Hagi în mesajul său ca ambasador Unicef. „Erau momente de răzvrătire când mă gândeam că singura mea scăpare era să muncesc mai mult și mai mult. Talentul nu era suficient pentru a reuși.”
Antrenându-se cot la cot cu jucătorii. Hagi a fost selecționerul României timp de 6 luni, după plecarea lui Ladislau Boloni la Sporting Lisabona (Foto: Mediafax Foto)
Hagi a îmbrățișat munca. Este o certitudine. Este un fapt, un aspect care se poate observa până și în educația sănătoasă pe care i-a oferit-o fiului său. „Sunt conștient că trebuie să muncesc extrem de mult pentru a ajunge printre cei mai buni”, a declarat Ianis Hagi, citat de site-ul oficial UEFA, după debutul său în echipa mare a Viitorului.„Sunt foarte mândru de tatăl meu, dar trebuie să-mi fac propriul drum în viață”.
Gheorghe Hagi, un om dedicat familiei sale. Aici, fotbalistul este surprins ținându-l de mână pe fiul său Ianis
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER