(P) Pariuri Sportive Vs Tranzacționare Online: ce este mai riscant?
Pariorul are multe în comun cu traderul. Ambii cred că pot anticipa viitorul, și uneori cad în capcana luării deciziilor cu inima, nu cu creierul. Și desigur, ambii urăsc să piardă.
Însă, nu te lăsa păcălit de aceste similitudini. Pariurile pot fi mai distractive, dar sunt mai riscante decât tranzacționarea online pe piețele financiare. Pe termen lung, traderul are mai multe șanse să facă bani pentru că are de-a face cu mai puține riscuri.
„Mulți consideră că trading sau gambling reprezintă același lucru, dar cu siguranță nu este așa. Ce cazino sau casă de pariuri plătește 73% din timp?” spune Cristian Cochintu, manager al Admiral Markets, un lider global în furnizarea de servicii de tranzacționare online.
Acesta este procentul de timp în care indicele SP500 – barometrul piețelor financiare – a crescut în valoare începând cu 1926. Șansele în acest caz sunt chiar foarte bune.
Piața pariurilor: conform Rombet, câteva milioane de români pariază aproximativ 1 miliard de euro anual, incluzând aici aparate și loto. Este ușor de înțeles de ce fanii pot fi tentați să parieze pe echipele și sportivii favoriți. Pariul pe echipa favorită poate părea mai simplu, în comparație cu alegerea unor valute, mărfuri sau acțiuni în piețele financiare.
„Pariurile sunt mai dificile și mai riscante” consideră cei care au experimentat atât lumea pariurilor, cât și pe cea a tranzacționării online.
„O mare companie sau economie are o șansă mică să se prăbușească și să te facă să pierzi toți banii, ceea ce nu se întâmplă niciodată în sport. Cu toate acestea sunt doar câteva mii de traderi în România și doar 2-3 case de brokeraj, în timp ce fiecare bloc din București are la parter o casă de pariuri. Deloc surprinzător, ținând cont de locul codaș ocupat de țara noastră la capitolul educație financiară în Europa și locul 100 din 116 țări evaluate la nivel global” spun organizatorii competiției de tranzacționare online cu premii totale în valoare de 20.160 RON.
Totul sau nimic: Pariurile sportive sunt un joc în sumă nulă. Un jucător pierde întregul pariu de 500$ dacă echipa lui eșuează.
În schimb, un trader care a plasat 500$ pe acțiunile Apple, Aur sau Dolar, are risc mai mic să piardă investiția inițială, chiar și în tranzacționarea în marjă dacă respectă câteva reguli de money management. Prețul crește sau scade, dar nu ajunge niciodată la 0.
Traderul are și posibilitatea de a-și distribui capitalul. Oamenii de multe ori tranzacționează indici bursieri, ce includ uneori și sute de companii, reducând astfel riscul.
Orice trader dispune de unelte prin care își poate limita pierderea. De exemplu, un ordin Stop Loss reprezintă o instrucțiune de a abandona o pereche valutară, acțiune sau indice bursier când prețul atinge un anumit nivel.
Aceste unelte de protecție nu există în pariurile sportive. În același timp, tranzacționarea online pe piețele financiare oferă potențial superior. În timp ce multe clase de active oferă randamente stabile, traderii dau uneori lovitura (gândește-te: să fi cumpărat Apple în 2009 sau Tesla în 2012).
Pariorii și traderii au de asemenea și orizonturi de timp diferite. Acțiunile, valutele sau metalele prețioase pot fi teoretic menținute o perioadă nelimitată de timp, dar un pariu se poate încheia cât ai clipi.
Chiar și ghinioniștii care au intrat la cumpărare pe maximele din Octombrie 2007, și-au recuperat în cele din urmă banii în 2013, când piețele au recuperat cotațiile de dupa recesiune.
Acest lucru nu este valabil pentru cei care au pariat pe România sau Anglia la Euro 2016. Pot păstra biletul toată viața, dar nu vor fi niciodată compensați.
Cerul este limita pentru traderii în piețele financiare. Pot profita în orice tip de piață, ascendentă sau descendentă, și tranzacționând de la orice nivel al prețului se pot bucura de victorii fără să îndure neapărat și agonia eșecului.
Competiția de urmărit în 2016
În onoarea Jocurilor Olimpice din 2016, Admiral Markets a lansat o competiție de tranzacționare online cu premii totale în valoare de 20.160 RON și medalii de Aur, Argint și Bronz pentru cei mai buni traderi.
Cei 3 medaliați vor fi premiați la Gala Forbes 500 Business Awards, iar campionul va fi prezentat în ediția dedicată Forbes România, pe site-urile www.forbes.ro și www.admiralmarkets.ro.
Forbes România este partener media, iar Ionuț Iftimoaie ambasador al competiției TRANZACȚIONEAZĂ‚ CA UN OLIMPIC, ce se va desfășura în luna August.
Competiția are o regulă simplă: cel mai bun randament procentual câștigă. Tot ce trebuie să faci este să deschizi un cont real Admiral.Markets pe parcursul lunii Iulie și să intri în competiția pentru 20.160 RON și medalia de campion.