PORTRET | O viață dedicată succesului. Ole Einar Bjoerndalen, cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Disciplină, ambiție, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică și planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităților de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferințe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile suplimentului ProSport, un lider sportiv renumit pentru experiența, viziunea și rezultatele sale. Astăzi, ProSport și Ascendis prezintă povestea lui Ole Einar Bjoerndalen, atletul cu cele mai multe medalii câștigate la JO de iarnă.
„Este un sentiment ciudat să nu treci primul linia de sosire și totuși să câștigi”, susține Ole Einar Bjoerndalen, biatlonistul care are în palmares nu mai puțin de 13 medalii olimpice, dintre care opt de aur. Ultimele două titluri au fost câștigate în acest an, la Soci.
„În biatlon, totul se poate schimba într-o clipă. Poți ajunge primul la țintă și poți pleca ultimul. Sau viceversa”, povestea Bjoerndalen într-un interviu oferit publicației Przeglad Sportowy în urmă cu trei ani. Un copil provenit dintr-o familie cu lipsuri materiale, Ole Einar Bjoerndalen (40 de ani) a fost nevoit pe tot parcursul vieții să se lupte pentru a deveni ceea ce este în prezent: unul dintre cei mai de succes sportivi din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă. Norvegianul a fost întotdeuna dedicat condiției fizice și sănătății sale. Întotdeauna a luptat pentru a se autodepăși, pentru a-și stabili noi limite, pentru a ajunge cât mai aproape de perfecțiune. Următorul detaliu vă va ajuta să înțelegeți mai exact dedicația acestui om față de visul său. În anul 2008, după 15 ani de antrenament constant, Bjoerndalen s-a îmbolnăvit și a lipsit de la pregătiri timp de câteva săptămâni. Sportivul a susținut că, înainte de acest eveniment, nu mai lipsise de la antrenamente mai mult de câteva zile. După recuperare s-a întors imediat la „rutina” sa, rutină care a dat roade pe tot parcursul carierei sale din sport.
„Regele biatlonului”
Prima participare a lui Bjoerndalen la Jocurile Olimpice de iarnă a avut loc în anul 1994, la Lillehammer în Norvegia. A fost o participare fără rezultate notabile din partea biatlonistului, dar patru ani mai târziu, la Nagano, Japonia, norvegianul a câștigat proba de 10 kilometri sprint, obținând și medalia de argint la proba de ștafetă. Doar că, cele mai mari realizări ale lui Bjoerndalen în sportul care combină schiul fond și tirul aveau să vină în sezonul 2001-2002.
Înainte de startul Jocurilor Olimpice de iarnă din anul 2002, Bjoerndalen s-a regăsit în cea mai bună formă fizică a vieții sale. În ciuda acestui fapt, în competiția ce a avut loc în Salt Lake City, norvegianul avea de învins rivali precum Frank Luck și Sven Fischer din Germania, Wolfgang Perner din Austria sau Viktor Maigurov din Rusia. Acești campioni europeni erau extrem de talentați și de bine pregătiți pentru a câștiga medalii de aur, dar protagonistul nostru avea alte planuri. A câștigat toate cele patru probe de biatlon la care a participat, în condițiile în care recordul precedent era de două medalii de aur la o ediție. Acesta a fost apogeul norvegianului. La Jocurile Olimpice de iarnă din 2006, care au avut loc în Torino, Bjoerndalen a mai obținut două medalii de argint și una de bronz, pentru ca patru ani mai târziu, în Vancouver, să obțină încă o medalie de argint la probele individuale și aurul la ștafetă.
„A fost visul meu”
În anul 2014, după cele două medalii de aur câștigate la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci care l-au dus la un total de 13 medalii, Bjoerndalen l-a depășit pe conaționalul său Bjorn Daehlie (12 medalii), devenind astfel cel mai decorat olimpic din istoria Jocurilor de Iarnă. „Pur și simplu îmi place biatlonul”, a dezvăluit norvegianul atunci când a fost întrebat ce anume îl motivează să obțină succesul. „Îmi place să mă antrenez și întotdeauna caut să mă perfecționez. Cred că motivația vine de la primele mele contacte cu sportul. Provin dintr-o familie fără prea multe posibilități materiale – nu am avut foarte mulți bani. Părinții nu au putut să-mi ofere atenția pe care mi-aș fi dorit-o. Aveau atât de multe alte lucruri de făcut și am înțeles asta. Fratele meu m-a ajutat, dar în familii sărace precum cea în care am crescut eu, trebuie oarecum să te ajuți singur. Am încercat și alte sporturi, dar s-a dovedit că aveam un talent imens pentru schiat și tir, astfel că am devenit biatlonist. Aveam 12 sau 13 ani și mi-am propus să devin campion mondial. A fost visul meu. În prezent am realizat asta, dar îmi doresc în continuare să câștig. Încă sunt motivat să fiu cel mai bun”.