4 ani de la moartea Regelui Mihai. Cum a iubit sportul și care au fost relațiile dintre Casa Regală și anumite federații de specialitate | SPECIAL
Astăzi, 5 decembrie 2021, se împlinesc patru ani de la decesul Regelui Mihai. Pe 5 decembrie 2017 se stingea din viață ultimul rege al României.
A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al regelui Carol al II-lea, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).
Mihai I, Rege al României între 1927 și 1930, iar apoi în perioada 1940-1947, s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia.
4 ani de la moartea Regelui Mihai | Cum a iubit sportul și care au fost relațiile dintre Casa Regală și anumite federații de specialitate | SPECIAL
Relațiile dintre Casa Regală și sportul românesc au fost nenumărate.
Oficial, Comitetul Olimpic Român, Federația Română de Oină, Federația Română de Scrimă, Federația Română de Tir cu Arcul, Federația Română de Karate Tradițional, Fundația Atletismului Românesc, dar și Asociația Presei Sportive din României au fost sub Înaltul Patronaj al MS Regelui Mihai I al României și al Casei Regale.
Regele Mihai n-a iubit foarte mult fotbalul, în ciuda faptului că tatăl său, Regele Carol al II-lea a ajuns să fie unul dintre aceia care au creionat lotul României la primul Campionat Mondial, care a avut loc în 1930. A avut chiar funcția de președinte al federației de fotbal.
Majestatea Sa a avut o pasiune cunoscută pentru avioane, dar mai ales pentru mașini, dovadă că în urmă cu mai bine de 20 de ani a fost prezent la Salonul Auto București.
Regele Mihai a și schiat de-a lungul timpului
Regele Mihai a avut o pasiune mare și pentru schi, iar instructorul de schi Constantin Ciocoiu și fostul conducător al lui Dinamo Constantin Anghelache au vorbit de-a lungul timpului despre asta.
Cel care se ocupa de orele de educație fizică ale Regelui Mihai I era generalul Emil Pălăngeanu, cadru didactic la Institutul Militar de Educație Fizică. Acesta a fost cel care i-a adus prințului moștenitor primul instructor de schi, pe Constantin Ciocoiu.
„De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului. Și țin bine minte: Regele era laconic și răspundea prompt. Nu se lungea la vorbă. Vorbea puțin, dar accentuat. Și, deși copil, nu se purta ca un răzgâiat. Iar asta îmi impunea și mie.
Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta, iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj.
După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei, și odată, atunci mai crescuse, chiar din vârful munților, de pe Bucegi, pe unde nu era nici urmă de pârtie. Îl însoțeam și eu, cu unul sau doi ofițeri din Batalionul de Gardă”, a povestit Constantin Ciocoiu.
Există un atelier auto al Regelui Mihai care a rezistat timpului
Atelierul Auto al Regelui Mihai I s-a deschis publicului, începând din vara lui 2021, iar vizitatorii Domeniului Regal Săvârşin pot vedea jeep-urile, uneltele şi piesele originale, păstrate în aceeaşi poziţie decisă de Regele Mihai.
Atelierul Auto a fost amenajat în anul 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal (actualul Muzeu al Automobilului). El a fost reamenajat în locaţia originală.
În anii 1956 -1976, atelierul a funcţionat la Versoix, în Elveţia, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai şi Regina Ana au închiriat-o la începutul şederii lor în Elveţia. La Villa Fantasia nu exista o locaţie pentru atelier, aşadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-şi ajuta soţul să organizeze atelierul de reparaţii auto personal.
În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spaţiu generos şi potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani.
Ulterior, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveţia aflată în Cantonul Vaud. Reşedinţa nu permitea construirea unui atelier auto, aşadar Regele Mihai a închiriat un spaţiu în oraşul Morges, unde atelierul a funcţionat din 2004 până în 2017.