Ideea desființării Complexului Sportiv Tractorul pentru ridicarea unui hotel, după ce în prealabil a fost construit și un supermarket, nu poate fi trecut cu vederea de mișcarea sportivă din Brașov. Culmea, Ministerul Tineretului și Sportului, cel care ar trebui să-și protejeze domeniul și să contribuie la dezvoltarea lui, a acceptat cu foarte multă lejeritata ca baza sportivă, extrem de valoroasă prin istoric, suprafață și poziționare, să fie rasă efectiv de pe harta sportului. Iar sportul s-a ales doar cu ceva în „exil”. Probabil că nici MTS-ul nu știe cu ce!
„În ceea ce privește condiția construirii prealabile a unei alte baze sportive, aceasta este în TOTALITATE îndeplinită, având în vedere că s-a construit o nouă bază >, similară cu Baza sportivă propusă pentru desființare.
De asemenea, având în vedere că prin lucrările deja realizate și a proiectului și autorizațiilor obținute privind modernizările și construcțiile deja edificate, precum și cele care vor fi edificate, noua bază sportivă oferă condiții pentru desfășurarea activităților sportive îndeplinind condițiilor impuse de standardele în sport”, se specifică în proiectul ajuns pe masa Guivernului, cu care Ministerul Tineretului și Sportului a fost de acord.
CITIȚI AICI un articol cu privire la similitudinile dintre fostul Complex Sportiv Tractorul și baza Campo Verde din Ghimbav, cu pista de atletism de 7.000 metri pătrați, transformată într-una 1.800 de metri care nu poate fi omologată nici pentru un concurs de copii!
Fosta sală sportivă de jocuri a fost transformată într-un supermarket încă de acum câțiva ani, iar în loc a fost ridicat un … balon pentru a fi justificată dărâmarea arenei. MTS a fost de acord cu demararea procedurii de inițiere a unui hotărâri de Guvern pentru schimbarea destinației sau desființare a bazei sportive, în conformitate cu prevederile Art 77 din Legea nr 69/2000 a Educației Fizice și Sportului. Cde spune, de fapt, Legea? „Schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate”!
Tot ce a mai rămas din Tractorul Brașov, o bază sportivă care a fost gazdă de-a lungul timpului pentru 28 de discipline sportive!
CITEȘTE ȘI: Camere cu suprafețe de peste 50 de metri pătrați după demolarea Tractorului! Cum era prezentat Complexul Sportiv din Brașov, desființat cu acordul Guvernului: „Un stadion cu 10.000 de locuri…”
În tentativa de a desluși multe mistere în tot acest subiect, ProSport a stat de vorbă cu Marian Rasaliu, prefectul Brașovului, practic reprezentantul Guvernulu. Printre atribuții, prefectul asigură la nivelul județului aplicarea și respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum și a ordinii publice.
Aș vrea să abordăm tenma desființării Complexului Sportiv Forex – ex Tractorul Brașov. Cum se vede toată această treabă la nivel de Prefectură, pentru că d-voastră, ca și instituție, sunteți reprezentantul Guvernului în teritoriu? Noi nu avem niciun fel de atribuții în toată această problemă, dar pot să vă spun punctul meu de vedere vizavi de ce se întâmplă la nivel de sport în Brașov.
Care este punctul d-voastră de vedere? Vizavi de baza sportivă la care făceați referire, la fel ca și multe alte baze sportive desființate, în general acestea au funcționat pe lângă întreprinderile mari care aveau și cluburi. Iar eu, toată tinerețea mi-am petrecut-o la un astfel de club făcând sport, iar mai mult de 10 ani la Clubul Sportiv Tractorul care avea o grămadă de discipline sportive. Era de vis, acum nu mai e nimic! Cred că cei care ar trebui să facă să existe o mișcare mai amplă în Brașov sunt cei de la Municipiu, care ar trebui să gândească o structură, astfel încât să fie sustenabilă din toate punctele de vedere. Brașovul a avut o echipă de fotbal foarte bună, FC Brașov, care nu mai există, a avut printre altele și secție de patinaj viteză, printre cele mai bune din țară (n.r. și chiar la nivel mondial prin Mihaela Dascălu). Nu mai avem așa ceva.
D-voastră, ați fost întrebat în toată această perioadă despre desființarea Complexului Sportiv? Nu, pe noi nu ne întreabă nimeni nimic când e vorba despre construcții, mă refer la nivel de concept de proiect.
Dar Guvernul, înainte să ia Hotărârea pentru desființarea bazei sportive, v-a întrebat dacă totul este în regulă ce se întâmplă acolo? În primul rând, autoritatea publică locală trebuie să se ocupe de tot ceea ce înseamnă proiecte de genul acesta. Dacă nu există un start de aici și un proiect de aici, atunci lucrurile sunt așa cum sunt. Există aici un plan, din câte știu eu, construirea unei Săli Polivalente, care să înglobeze mai multe facilități sportive, dar mai mult de atât, nu pot să vă spun.
Dar credeți că în acest caz s-a respectat Legea Sportului 69/2000? La ce vă referiți?
Schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive se poate face numai cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate. Regret foarte mult că nu mai există o mișcare sportivă organizată în județul Brașov, profesionist făcută, iar ceea ce se întâmplă din punct de vedere al administrării fostelor sau actualelor baze sportive, intră direct în sarcina Primăriei Brașov. Dacă vom fi sesizați că nu s-a respectat vreo lege sau s-a încălcat vreuna, cu siguranță că noi vom face demersurile pe linia noastră de control, acolo unde avem atribuții.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER