Nunta Prințului Albert de Monaco și a fostei înotătoare sud-africane Charlene Wittstock, de la finele săptămânii trecute, i-a trezit actualului antrenor al lotului național de bob, Silviu Dan Scurtu, amintiri de pe vremea când era sportiv și când se întrecea pe pârtie cu stăpânul Principatului.
„M-am confruntat cu el, de fapt cu echipajul celor din statul Monaco, atât la Olimpiadă, cât și la Campionate Mondiale și Europene”, povestește Scurtu, fost pilot al bobului României, pe care l-a dus până pe locul 4 la Mondialele de la Cortina D’Ampezzo, în 1992.
Nu s-a răsturnat niciodată în concursuri „A participat la cinci Olimpiade, adică a fost un sportiv extrem de longeviv”, spune actualul tehnician despre Prințul Albert de Monaco. „Din ce știu, el a ajuns la bob urmărind întâmplător o cursă, moment în care s-a îndrăgostit de această disciplină. Înainte cochetase, cel puțin așa se auzea, cu Formula 1, unde și-ar fi dorit să devină pilot, dar nu știu cât de reală este informația. Iar la bob a fost direct pilot, n-a mai trecut prin faza de împingător pe care o urmează aproape obligatoriu orice bober. Și chiar dacă n-a câștigat nicio competiție de-a lungul carierei sale, n-a fost deloc un pilot rău, dimpotrivă. A făcut toate pârtiile dificile, a alergat în sute de curse și gândiți-vă că pe nicio pârtie viteza nu este sub 130 de kilometri la oră! În niciunul dintre concursurile oficiale nu s-a răsturnat, ceea ce e mare lucru. La antrenamente a mai făcut-o, toți ne răsturnăm, și nu o dată, dar în competițiile oficiale, nu! Și să știți că, dacă a participat la atâtea Olimpiade și atâtea Mondiale, a făcut-o adunând puncte în calificări, în curse mai mici, nu i-a făcut nimeni vreun cadou că era el Prințul de Monaco”.
„Lăsați-mă să fiu normal!” Ceea ce l-a impresionat însă cel mai mult pe Scurtu a fost caracterul Prințului. „Un om de o modestie incredibilă, niciodată nu l-am văzut să facă tapaj de cine este el. Ba, dimpotrivă! Mi-aduc aminte de Olimpiada de la Lillehammer, unde eram într-o zi noi, românii, la o masă afară, în satul olimpic. Întâmplător, el a trecut pe acolo, iar noi l-am strigat: «Hei, Albert!». Ne-a salutat, la rândul lui, și a dat să vină la noi. Cei doi bodyguarzi care erau cu el au vrut să-l oprească, dar le-a dat mâinile la o parte, s-a uitat sugestiv la ei, apoi le-a spus: «Lăsați-mă să fiu normal!» și a venit să stăm de vorbă! Cât era el de Prinț, locuia cu noi în satul olimpic. Uneori mă mai întâlneam cu el pe pârtie, pentru că piloții merg și înainte, și după cursă să vadă pârtia, iar când ne întâlneam, stăteam de vorbă, schimbam impresii, cum trebuie luată curba aia, cum o ataci pe cealaltă și tot așa. Nu numai cu mine vorbea, ci cu toată lumea, era un tip foarte popular. Avea un bodyguard și la pârtie, dar un tip obișnuit, fără armă, care stătea destul de departe, cât să nu deranjeze. Albert nu refuza pe nimeni dacă dorea să facă o poză cu el sau dacă putea să-l ajute pe respectivul cu un sfat. Și la petrecerile de la finalul competițiilor el era cu toată lumea, se întreținea cu absolut oricine. Cred că impresionant este este cel mai potrivit cuvânt pentru a-l caracteriza ca om”.
Albert de Monaco este un om de o modestie incredibilă! Când participa la competiții, stătea de vorbă cu oricine îl aborda, nici vorbă de fițe sau vedetism. Îi plăcea să fie tratat ca oricare alt sportiv, nu ținea la rangul său Siviu Dan Scurtu, antrenor lot bob România și fost adversar al Prințului de Monaco
5 Olimpiade are în palmares Prințul Albert în calitate de pilot al echipajului de bob al statului Monaco
Mondiale de start pe banii lui! Albert de Monaco era, la un moment dat, atât de înnebunit după bob, încât a organizat chiar el, la Monte Carlo, trei ani la rând, între 1995 și 1997, Campionatul Mondial de start! Întrecerea consta într-o cursă de 30 de metri, pe o șină instalată special, pe care să alerge bobul împins de toți cei patru membri ai echipajului. Totul în linie dreaptă, iar la competiție asistau și până la 1.000 de spectatori monegasci. Silviu Dan Scurtu spune că „totul era pe banii lui! El plătea cazarea și masa tuturor delegațiilor vreme de trei zile, sau cât ținea competiția. Și eram cazați numai la hoteluri de cinci stele, vă dați seama și ce mâncare era acolo. Bineînțeles că echipajul lui nu câștiga niciodată, dar era în stare de orice numai să existe o competiție, să ne întrecem la ceva, avea spiritul ăsta de sportiv în el”.
„Casă de Piatră” dinspre România Actualul tehnician al lotului național de bob a dezvăluit că i-a trimis Prințului, cu ocazia fericitului eveniment din viața sa, o felicitare în numele tuturor foștilor componenți ai bobului de patru al României din urmă cu mai bine de 15 ani și care îi cuprindea, pe lângă Scurtu, care era pilot, pe împingătorii Iulian Păcioianu, Florin Enache și Mihai Dumitrescu. „Prințul Albert ne cunoaște pe toți de pe vremea când eram sportivi și concuram în aceleași competiții. Ce-i drept, eu m-am întâlnit și recent cu el, la Master-ul de veterani de la Innsbruck, unde a venit în calitate de observator, de spectator. L-am salutat și mi-a răspuns jovial: «Salut, Silvio!», așa îmi spune el, de la Silviu”.
Articol scris de: Ioan VIOREL
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER