„Cineva a concertat acest atac. Voi descoperi cine”, a declarat Gică Popescu. ProSport a mers pe firul acestui dosar și vă prezintă modul în care ajung în presă informațiile de la CNSAS.
În spatele dezvăluirilor despre Gică Popescu se află un grup civic, „Miliția Spirituală”. Este o organizație formată din vreo 30 de membri, însă numai 3 dintre aceștia au statut de cercetător la CNSAS. Orice cetățean din România se poate acredita la CNSAS, folosind informațiile în scopul cercetării în scop științific, inclusiv jurnalistic.
Mihail Bumbeș (28 de ani) și Mihai Burcea (33 de ani) sunt doi dintre liderii „Miliției Spirituale”. „Facem acest lucru din 2004, cu scopul de a-i verifica pe cei care populează spațiul public. Am mers pe ideea că nu au apărut de nicăieri”, spun ei. Asanarea societății trebuia făcută imediat după 1990, dar prea mulți securiști rămăseseră în posturi cheie în societate. Pe scara vinovăției, ei ocupau primul loc, iar informatorul, ultimul. Paradoxal, s-a început înfierarea sistemului punându-i la zid pe cei din urmă.
Cum s-a ajuns la Gică Popescu? „Facem un studiu pe sport. Am luat la verificat mai multe dosare, așa am dat de Gică Popescu. În 2005, noi am fost cei care am protestat în fața sediului FRF împotriva lui Mircea Sandu. L-am sprijinit pe Gică Popescu. Atunci nu știam că a dat note informative”, spune Bumbeș. La CNSAS nu există dosar de urmărit sau de informator care să vizeze un jucător de fotbal de la Dinamo. Cei de la Steaua au dosare de urmărit.
Cât costă un dosar? „Nu luăm bani pentru dosarele oam,enilor. Le punem gratuit la dispoziția opiniei publice. Acum am colaborat doar cu o anumită parte a presei. Luăm bani doar pe invetigațiile jurnalistice”, spun cei doi. În iarnă, mai multe redacții din București, între care Evenimentul Zilei și ProSport, au primit o ofertă la pachet: 20 de anchete jurnalistice documentate pe baza unor informații din arhiva MI la prețul de 5000 lei. Ambele redacții au refuzat. Sursa: „Miliția Spirituală”. Este legal? Este moral? Doar cititorii pot decide.
În loc de concluzie. CNSAS a dat ieri un comunicat prin care anunță că toți cercetătorii au obligația să respecte și să ocrotească viața intimă, familială și privată a persoanelor menționate în documentele pe care le consultă. Atunci, de ce mai permite accesul la dosare? În numele adevărului, oamenii trebuie să afle cine au fost torționarii sistemului comunist și cozile lor de topor. Dar totul trebuie făcut la suprafață, nu prin înțelegeri ascunse. Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER