Fostul internațional român Gheorghe Popescu a primit, marți, de la CNSAS, o adeverință care atestă că nu a colaborat cu fosta Securitate, au declarat agenției MEDIAFAX, după ședința de marți a Colegiului CNSAS, surse din instituție.
"Domnul Popescu s-a adresat instituției noastre legal, formal, și a cerut să fie verificat. Am urmat calea legală și, după ce am făcut adrese la toți deținătorii de arhivă, am stabilit, în ședința de marți a Colegiului, că domnul Popescu nu a colaborat cu Securitatea. Adeverința în cazul său urmează să fie redactată, să-i fie trimisă și să fie postată pe site, putând fi contestată în termenul legal, întocmai ca în toate celelalte cazuri analizate de instituția noastră", au declarat sursele citate.
Ediția de luni, 29 iunie 2009, a cotidianului Adevărul relata că fostul internațional Gheorghe Popescu a dat informări despre colegii săi în perioada 1986-1989, el figurând în dosarul privind activitatea sa de informator al Securității cu numele conspirativ de "Petrescu".
"De-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, «numitul Popescu Gheorghe» a scris nouă rapoarte informative, printre cei vizați fiind fostul fotbalist și actualul antrenor Emil Săndoi, dar și fostul antrenor al «Craiovei Maxima», Constantin Oțet", preciza Adevărul despre rapoartele fotbalistului, alias "colonelul Petrescu".
Popescu devine colaborator al Securității la 25 februarie 1986, preciza sursa citată.
"La 23 ianuarie 1986, locotenentul major Constantin Guță și ofițerul coordonator Victor Veliscu întocmesc un raport cu propunere de recrutare a fotbalistului în calitate de colaborator. O lună mai târziu, la 20 februarie 1986, Guță și Veliscu precizează că s-au întâlnit cu Gheorghe Popescu și că acesta a avut o atitudine corespunzătoare, fiind de acord cu colaborarea. Cu aceeași ocazie, i s-a luat un angajament scris, completat cu un scurt instructaj privind modalitatea de colaborare și cea de menținere a legăturii. El a dat și o declarație olografă cu numele persoanelor despre care se angajase că va oferi relații. Popescu devine colaborator cu acte la 25 februarie 1986", menționa Adevărul.
Gheorghe Popescu a negat imediat orice colaborare cu Securitatea.
"Nu este vorba de nicio colaborare. Am înțeles că există și niște declarații care ar fi scrise de mine. Unele scrise cu carioca, altele la calculator, dar nu sunt ale mele. E ridicol! Dacă aceste note există, atunci cu siguranță le-au făcut ei. Probabil au început să fabrice declarațiile când au văzut că nu pot obține nimic de la mine", a susținut, în aceeași zi în care cotidianul Adevărul a publicat informațiile, fostul fotbalist Gheorghe Popescu.
Fostul căpitan al echipei naționale de fotbal a admis totuși că a semnat "doar o hârtie banală, la fel ca mulți alți sportivi".
În aceeași zi, Popescu a organizat o conferință de presă la un hotel din Capitală, în care a declarat că se gândește foarte serios să candideze din nou la președinția FRF, după articolele despre colaborarea sa cu Securitatea apărute în presă, despre care a spus că sunt "neadevărate".
"Niciun articol nu a fost adevărat … Mă face să cred că această mare minciună apărută în mai multe ziare este livrată de cineva. Voi încerca în perioada următoare să aflu. În ultimele două luni de zile am lăsat să se întrevadă intenția de a candida la funcția de președinte al FRF. Este o coincidență ca imediat să apară această chestiune foarte urâtă… Ceea ce s-a întâmplat azi mă face să mă gândesc foarte foarte serios să candidez din nou. Am conștiința foarte împăcată. Voi cere dosarul zilele următoare", declara Popescu în conferință.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER