Colonia românilor din Turcia, condusă de Gigi Mulțescu. 5 români transferați la Samsunspor din Belgia și Germania
Din vara lui 1993 și până în 1997 a existat o echipă în Turcia, Samsunspor, condusă de un antrenor român la care au jucat mai mulți fotbaliști din țara noastră. Unii care evoluau chiar la echipa națională.
A existat în trecut și Brescia Romena cu Mircea Lucescu, ajutat de Hagi, Răducioiu, Sabău, Lupu și Mateuț. Dar și Bursaspor, ceva mai târziu, cu Gică Hagi extrem de tânăr la timonă, cu Iulian Miu, Frăsineanu, Ionel Ganea și Bogdan Argeș Vintilă.
5 români transferați la Samsunspor din Belgia și Germania! Atunci România se pregătea de World Cup 1994
Regretatul Gigi Mulțescu a condus pe Samsunspor in perioada 1993-1997 si a mai trecut ulterior pe la echipele turce Kayserispor, Adanaspor și Gazantep.
Antrenase în 1992 la Dacia Unirea Brăila și a acceptat intermedierea unui angajament prin Tamer Atalay, președinte și azi la Camera de Comerț și Industrie România-Turcia. S-a născut atunci o echipă cu mulți români.
Sansunspor era oarecum o grupare tânără, care a fost fondat pe 30 iunie 1965 prin fuziunea a cinci cluburi: 19 Mayıs, Akınspor, Fener Gençlik, Samsunspor, și Samsunspor Galatasaray. Nu era o prezență activă în prim-planul fotbalului turc, alterna din liga secundă în prima fără a avea un cuvânt de spus în fața granzilor.
De la acea promovare ai urmat 13 sezoane consecutiv în primul eșalon. Clubul a terminat campionatul pe poziția a 5-a și a ajuns în semifinale în Cupa Turciei în acel sezon. Următoarele două campionate, tot cu Mulțescu pe banca tehnică, le-a terminat pe poziția a 8-a.
Inițial, Mulțescu i-a adus în Turcia pe Ovidiu Hanganu (Cercle Bruges), care fusese golgeterul Diviziei A în sezonul Divizia A 1990-1991 cu echipa Corvinul Hunedoara, înscriind 24 de goluri și Daniel Timofte (Bayer 05 Uerdingen), iar la câteva zile a venit și Silvian Dobre (Sportul Studențesc). Ulterior au ajuns Bogdan Stelea (Palma de Mallorca) și Marius Cheregi (Cercle Bruges).
Hakan Sukur și Ovidiu Hanganu, marcatori în Sansunspor – Galasaray 1-1 / 5 septembrie 1993
Primul sezon în prima ligă după mulți ani, 1993-1994, a fost unul deosebit care a creat o emulație mare în rândul fanilor. Mulțescu, alături de români, avea nevoie să mențină echipa în primul eșalon. 3-0 în deplasare, la Karabukspor, a fost primul rezultat.
Al doilea meci, acasă, 1-1 cu Galatasaray. Mare rezultat, dar trei sferturi din stadion ținea cu Cim Bom. Fanii echipei erau și mare suporteri ai celor de la Galata.
Gigi Mulțescu n-a înțeles dacă joacă acasă sau în deplasare. Au urmat trei ani frumoși în Turcia în care fotbalul nu era atât de mediatizat cum a fost după venirea lui Hagi și Popescu și a trofeelor europene după 2000.
Marele Hakan Sukur a deschis scorul pentru Galata, minutul 15, a egalat Hanganu minutul 70.
Astăzi dacă un antrenor român are o ofertă din Turcia, jubilăm. Sigur fotbalul turc s-a dezvoltat, nu și noi. Vremurile când un antrenor ajungea într-un campionat și trăgea după el 4-5 fotbaliști români a apus. Nu e vorba numai de valoare, ci de faptul că nu mai prezentăm încredere. Și asta este trist.
Gigi Mulțescu și Gică Hagi au scris istorie pentru fotbalul turc. Asta e tot ce rămâne și tot ce contează.
Ce alte povești au fost duminică de duminică?
- Episodul 1 – Povestea de duminică: Cum au ajuns cu locomotiva la antrenament doi fotbaliști ai Stelei
- Episodul 2 – Povestea de duminică: Unde au fost ascunse până acum tricourile și ghetele de joc din cariera lui Gică Hagi
- Episodul 3 – Povestea de duminică:Gigi Mulțescu și manualul de limba engleză. Cum s-a decis căpitanul pentru turneul naționalei B în India, acum 31 de ani, unde Gică Craioveanu a fost golgheter
- Episodul 4 – Povestea de duminică: Florin Halagian, antrenorul care trimitea fotbaliștii la tuns și bărbierit. Și care făcea legea și la restaurant când lua masa cu jucătorii
- Episodul 5 – Povestea de duminică: Sensibil ca fotbalist, SMURD ca antrenor. Cum l-a apărat Angelo Niculescu pe Gigi Mulțescu de invidia vedetelor de la Dinamo
- Episodul 6 – Povestea de duminică: 21 decembrie, ziua în care brazii veneau cu tirul la FRF! Isprăviile lui Marius Popescu, omul bun la toate
- Episodul 7 – Povestea de duminică: Dan Coe, asasinat de românii cascadori și cartofori din Koln? Cine susține varianta neluată în calcul în moartea misterioasă a fostului tricolor, acum peste 40 de ani, coleg de generație cu Greavu și Motroc