Securitatea în fotbal reprezintă tema ultimelor zile. Dosarul lui Gică Popescu și seria de polemici mai mult sau mai puțin îndreptățite stârnite de publicarea lui au deschis o cutie a Pandorei.
Cine, cât și cum a colaborat… Numele lui Hagi a apărut într-o declarație a lui Gigi Becali: „Credeți că el nu a colaborat?”. Fostul mare internațional a replicat pe același ton: „Poate că el a avut legături cu Securitatea!”. Totul s-a sfârșit urât: „Dacă vrea să dezgropăm morții, îi dezgropăm! Tatăl lui a fost la CAP, tata nu”, a spus finanțatorul Stelei, coborând nivelul discuției și ducând subiectul spre derizoriu.
Milițianul Corleone aruncă "șopârle"
Nelipsit în astfel de momente, fostul milițian Dumitru Dragomir a aruncat piatra: ”Pe Iordănescu l-a dat în gât unul dintre cei mai mari antrenori români!”. Atât, după care s-a retras, lăsând – ca de obicei – la jumătate un adevăr pe care susține că îl știe. „Corleone” a lucrat în stilul caracteristic. Se vrea misterios și atoateștiutor, dar sfârșește prin a fi, cumva, iresponsabil. Ascunde notele informative, așa cum ascunde toate matrapazlâcurile din fotbal despre care știe. Automat, celelelalte trei nume de mari antrenori români în afara „turnatului” Iordănescu au fost luate în vizor: regretatul Ștefan Covaci, Emeric Ienei și Mircea Lucescu. Cel vizat a spus că știe despre ce vorbește Dragomir și a confirmat că e „un nume mare”.
Ștefan Covaci
Fostul antrenor al marelui Ajax de la începutul anilor 70 este principalul suspect și creditat cu cele mai mari șanse să fie găsit vinovat. Și asta nu doar pentru că întotdeauna „mortul e de vină”. „Nea Piști” era bănuit de legături cu Securitatea pentru că a fost unul dintre puținii oameni din sport căruia sistemul i-a permis să meargă să lucreze în “iadul capitalist”. Celebrul Covaci și-a interesectat cariera cu Iordănescu între 1968 și 1971, când l-a avut ca elev la Steaua, dar și la naționala României (între 1976 și 1980). Covaci a murit în 1995, la 75 de ani, și a luat cu el secretul mărturiilor făcute (sau nu) la Securitate.
Emeric Ienei
“Cuplul” Ienei-Iordănescu a făcut istorie în fotbalul românesc. Cei doi au cucerit împreună, în 1986, singurul mare trofeu: Cupa Campionilor Europeni, atunci când Iordănescu era secund, dar și jucător la Steaua. Între 1975 și 1978, Ienei a fost antrenor principal în Ghencea. Faptul că era etnic maghiar îi face pe mulți să spună că la acea vreme ar fi putut colabora cu Securitatea. „Scandalurile acestea fac numai rău și denigrează marii sportivi. Trebuia să vină și Dragomir, care le știe el pe toate, să vorbească”, a spus Ienei. „Eu mi-am publicat Dosarul în 98 și nu am avut niciodată probleme cu Securitatea”, a încheiat el. Mircea Lucescu
Lucescu se arată contrariat de „vânătoarea de securiști din sport” și face o comparație cu „vânătoarea de vrăjitoare” din Evul Mediu. „Dumitru Dragomir ar trebui să fie mai atent la declarațiile pe care le face. Nu e normal să lase lucrurile așa. Dacă știe ceva, să spună!”. Rivalitatea dintre Lucescu și Iordănescu este istorică, la fel ca și aceea dintre Lucescu și Ienei. „Il Luce” e marele exponent al școlii dinamoviste de antrenori și omul care, de-a lungul timpului, a ținut piept steliștilor.
“Scandalurile astea fac numai rău și denigrează marii sportivi. Trebuia să vină și Dragomir, care le știe el pe toate, să vorbească. Eu mi-am publicat Dosarul în 98 și nu am avut probleme cu Securitatea”, Emeric Ienei, fost antrenor și coleg al lui Iordănescu la Steaua
“Dumitru Dragomir ar trebui să fie mai atent la declarațiile pe care le face. Nu e normal să lase lucrurile așa. Dacă știe ceva, să spună!”, Mircea Lucescu, fost coechipier cu Iordănescu la națională
6 ani au lucrat împreună Ienei și Iordănescu la Steaua
8 ani au fost coechipieri la națională Lucescu și Iordănescu Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER