De patru ori aleasă cea mai bună handbalistă a lumii, Cristina Neagu (31 ani) și-a lansat miercuri, 18 septembrie, filmul biografic „Cristina Neagu: Un 8 de neoprit”, o producție Red Bull Media House.
Într-un film de 20 de minute, Cristina Neagu devine naratorul propriei povești, a handbalistei, dar și a vieții sale. Din pase între prezentul recuperării după accidentarea de la genunchi și flashback-uri spre copilărie și primele reușite ale carierei este surprinsă esența unui număr unu planetar, care a revenit după fiecare premiu câștigat cu mai multă determinare de a fi mai bună și după fiecare accidentare cu o convingere de neclintit că își va egala și depăși forma de dinainte. Filmul va fi disponibil începând de joi după-amiază pe site-ul redbull.ro.
Afișul filmului „Cristina Neagu: Un 8 de neoprit”. Foto: Red Bull Media House
Pe teren, lumea întreagă știe ce înseamnă numărul 8 Cristina Neagu – creatoarea, brațul de aur care scutură plasa cu execuții care uneori sfidează legile fizicii, motorul care își asumă responsabilitatea și riscul, care este de neoprit și în tricoul naționalei și al echipelor de club, pentru orice adversară. Departe de teren, Cristina Neagu este aceeași forță, iar 8-ul are aceeași importanță, „pentru că sunt născută în luna a opta, în anul ’88, pentru că sunt născută în ziua 26, iar 2 cu 6 face 8, pentru că 8 înseamnă infinitul. Deci, cumva, numărul opt cred că m-a ales pe mine, nu l-am ales eu când eram foarte tânără și am început să joc cu el. Mi-am dat seama cu timpul că acest număr mi-a fost cumva predestinat„, spune Cristina Neagu pentru ProSport, la finele unei seri în care a strălucit altfel, surprinzând din nou.
Deloc întâmplător, miercuri seară, la ora 8 (ora 20.00), Apollo 111, din Palatul Universul, se încărcase cu energia Cristinei Neagu, o gazdă zâmbitoare care și-a îmbrățișat printre glume colegele de la CSM București și prietenele din copilărie alături de care a început drumul spre visul său devenit clar încă de la 13 ani, de a fi cea mai bună handbalistă a lumii. Familia, Gabriela Szabo și Vlad Enăchescu – director general și team-manager CSM București, Virgil Stănescu, Ion Țiriac și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român – Mihai Covaliu, i-au fost alături și cu această ocazie Cristinei Neagu.
Maria Covaci, prima antrenoare de handbal a Cristinei Neagu soarbe din priviri, la o masă ușor retrasă, posterul cu „fetița care și-a îndeplinit visul de la 13 ani, ajungând cea mai bună handbalistă a lumii”. Spune cu mândrie „s-a născut pentru a fi Neagu„, e o „perfecționistă„, „o minune” a noastră și a sportului mondial.
Jumătate de oră mai târziu, într-o sală de teatru modernă, devenită gazda primei proiecții a filmului „Cristina Neagu: Un 8 de Neoprit”, 100 de invitați își ocupau locurile. Prima antrenoare de handbal a Cristinei Neagu s-a oprit aproape de ultimele rânduri, în fața stranierelor din lotul CSM-ului.
Filmul „Cristina Neagu: un 8 de Neoprit” a fost prezentat într-un cadru restrâns. Foto: Red Bull Media House
S-a făcut liniște, chicotelile s-au stins și a început povestea.
Cu emoții pe ecran și în sală. Cu imagini intense de pe teren și din saloanele spitalelor. Un oftat general a învăluit sala la scena dură din timpul celei mai recente operații, când un ciocănel lovește genunchiul Cristinei Neagu. Maria Covaci a tresărit și și-a ferit discret privirea.
Reacțiile sincere ale Cristinei de pe peliculă rup tensiunea și smulg câteva zâmbete și un râs ici-colo. Finalul este auto-motivațional și o promisiune. „Ultima parte din film, mai ales finalul, când apar din nou și spun acele lucruri pe care le spun și în care cred cu toată ființa mea, lucrurile alea nu mă lasă să cedez nicio clipă. Îmi dau seama că eu sunt persoana aia și pot de fiecare dată să o iau de la capăt”, accentuează Cristina Neagu, ca notă explicativă, la dialogul de după cu ProSport.
Luminile s-au aprins și Cristina Neagu a urcat pe scenă, pentru a povesti mai multe. Povești alături de sora sa, Ioana, alături de prietenele copilăriei, Ana și Felicia, cu drumurile de început de la Herăstrău spre casă, când se așezau, istovite, trei pe-un loc, în speranța că nu vor trebui să se ridice.
Maria Covaci le-ar îmbrățișa și din priviri pe fete. Recunoaște spiritul glumeț din zilele de demult.
Un trio refăcut după ani: (de la stânga la dreapta) Felicia, Ana și Cristina. Foto: Sabin Malisevschi / CSM București
Vin alte povești hazlii, spuse cu zâmbetul pe buze ca și cum ar fi depănat amintiri la o limonadă de Cristina Neagu alături de sufletul său pereche din handbal, Cristina Vărzaru, care s-a lăsat imediat cucerită de franchețea, tupeul și încrederea debordantă pe care Neagu o afișa încă de la 18 ani, bazându-se pe talentul și tot bagajul tehnic deja acumulat. Alături de kinetoterapeutul de la FCSB, Ovidiu Kurti, „mecanicul de tancuri”, care a reușit să lege o prietenie frumoasă încă din prima zi cu Cristina și care dă un verdict memorabil „Cristina nu este normală. Îi strângi mâna și înțelegi din prima ce vrea, ce trebuie să faci„.
Cristina Neagu, alături de Cristina Vărzaru și moderatorul discuției, jurnalistul Cătălin Ștefănescu. Foto: Red Bull Media House
Și un mesaj de mulțumire îndreptat sincer de Cristina către ultimele rânduri ale sălii, către Maria Covaci, ale cărei mâini se frământă încontinuu. Nu a scăpat de lacrimi, deși a încercat să le oprească.
Cristina Neagu dezlănțuită cu microfonul la rever, în fața unei audiențe selecte, despre care știe sigur că o înțelege perfect prin prisma bagajului comun de trăiri, este amuzantă, haioasă și sigură pe ea ca în fața porții, acidă în multe momente ca o băutură energizantă care îți asmute simțurile. Știe să trezească și să stârnească sentimente și teme de reflectat. Vorbește ca în film, ba chiar mai degajat, dar cu aceleași cuvinte.
1000 de fețe ale Cristinei Neagu. Foto: Sabin Malisevschi / CSM București
Când vine vorba despre handbal, au spus-o toți, dar și ea: Cristina Neagu are foarte mare încredere în sine și în forțele sale. Vă întrebați cum a fost când a schimbat ipostaza și a devenit narator? A avut aceeași încredere Cristina Neagu? „Încredere a fost. Numai că nu mi-a fost chiar atât de ușor. Este un pic ciudat să îți povestești așa lucrurile. Uite, când vobesc cu tine, vorbesc mult mai natural. Când vorbeam aolo, în fața unui microfon, știam că vor auzi foarte mulți oameni aceste lucruri, cumva trebuia să sune altfel. E foarte greu să fii actor, e foarte greu să fii natural. Însă eu am încercat pe cât posibil să fiu naturală, pentru că m-am gândit că asta contează cel mai mult în tipul ăsta de film , să fiu autentică și am făcut tot ce am putut eu mai bine să iasă lucrurile așa cum trebuie”, a explicat Cristina Neagu pentru ProSport, detaliind mai departe.
„Cred că este foarte important ca sportivii să audă și de la alți sportivi, mai ales din sporturi diferite, ce simt, ce se întâmplă în sportul pe care îl practică, pentru că sporturile sunt foarte diferite. Trăiești și simți același lucru, dar ceea ce faci în decursul unui an este diferit de la sport la sport. De aceea mă bucur să le vorbesc, îmi place și mie să aud și să primesc feedback de la alți sportivi pentru că îi înțelegi mult mai ușor. Cred că oamenii care vor vedea acest film mă vor înțelege mult mai ușor.
Și la un moment dat, când o să am un meci prost sau mai știu eu ce – pentru că asta o să se întâmple cu siguranță în perioada următoare nemaijucând de atâta vreme – poate că lumea o să se gândească: stai mă, că fata asta a trecut prin atât de multe, nu i-a fost ușor și are nevoie de timp. Și știi cum suntem – e foarte simplu să vorbești, să critici, fără să știi prin ce trece un sportiv. Atunci, cumva, având feedback-ul ăsta prin film, sper că oamenii vor înțelege mai bine ce sacrificii trebuie să faci pentru a ajunge la acest nivel„, a mai punctat Cristina Neagu pentru ProSport, conviinsă fiind că oamenii au tendința de a vedea, de regulă, ceea ce este mai ușor și mai strălucitor din viața unui sportiv.
Ediție de colecție a băuturilor enrgizante Red Bull dedicată Cristinei Neagu. Foto: Red Bull Media House
Cristina Neagu, alături de Ion Țiriac. Foto: Red Bull Media House
Cristina Neagu deapănă amintiri cu Virgil Stănescu. Foto: Sabin Malisevschi / CSM București
Discuție între doi campioni olimpici: Gabriela Szabo și Mihai Covaliu. Foto: Sabin Malisevschi / CSM București
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER