Doi jurnaliști englezi au fost arestați de autoritățile din Qatar după ce au început să investigheze situația muncitorilor pentru turneul final din 2020: „Opt mașini albe ne-au înconjurat, iar din ele au ieșit o duzină de polițiști”

„Am fost invitați în Qatar de către prim-ministru pentru a vedea cu ochii noștri cum muncitorii din alte țări au pare de cu totul alte condiții decât în trecut. Dar în timp ce noi investigam acest lucru, am fost aruncați în închisoare pentru că ne-am făcut treaba”, și-a început povestirea unul dintre cei doi jurnaliști de la BBC, Mark Lobel.

Concret, Lobel și colegul său au luat la pas locurile în care urmează să se joace turneul final din 2020, au intervievat muncitorii nepalezi și au aflat că realitatea e cu totul alta decât cea prezentată pe hârtie de oficialii din Qatar. Urmăriți de poliție, au fost arestați în Doha, în drum spre un șantier de lucru, unde programaseră o altă serie de interviuri. Opt mașini albe i-au înconjurat pe cei doi jurnaliști, o duzină de polițiști au ieșit din ele și le-au interzis să scoată vreun cuvânt. Le-au luat aparatura jurnaliștilor britanici și au fost interogați, separat: „Nu am fost acuzați de nimic în mod direct. În loc de asta, ne tot întrebau iar și iar ce am făcut și cu cine ne-am întâlnit”, a povestit Mark Lobel.

În orele care au urmat, cei doi au aflat că fost urmăriți la fiecare pas. Poze pe stradă, la cafenea, în autobuz, chiar și la pisicina hotelului. Puțin după miezul-nopții, au fost duși în celule și amenințați că vor petrece patru zile acolo, pentru a se învăța minte. Jurnaliștii au fost eliberați totuși a doua zi, spre surprinderea lor: „Era ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Totuși, am primit restricție de părăsire a țării, iar echipamentul nu ne-a fost dat înapoi”. FIFA investighează acest caz.

Nu a fost primul caz de acest fel. Doi jurnaliști germani au fost dați afară din țară tot din aceeași cauză, pentru că au fost prinși investigând situația muncitorilor care lucrează de zor la transformarea pentru turneul final.

Și totuși…

Jurnaliștii de la BBC au povestit faptul că, înainte de a fi băgați la închisoare, au intervievat un muncitor de 18 ani nepalez, unul dintre cei 400.000 angajați de autoritățile din Qatar: „Spunea că a plătit unei agenții de recrutare din Nepal 600 de dolari pentru a obține viza de lucru acolo. I s-a spus că va câștiga 300 de dolari pe lună. Când a ajuns în Qatar, a aflat că, de fapt, salariul lui era de 165 de dolari. Nu a primit niciodată o copie a contractului pe care l-a semnat.

Mai rău, ne-a zis că nu a înțeles nimic din el. Era în engleză. Nu are încotro decât să rămână, pentru că, potrivit regulilor de acolo, vreme de cinci ani nu ai voie să schimbi locul de muncă”, a explicat jurnalistul BBC.

Publicat: 18 05. 2015, 18:39
Actualizat: 18 05. 2015, 18:40