O privire aruncată, în fugă, pe clasamentul all-time al câștigătoarelor primei ligi din Anglia nu poate să lase indiferenți prea mulți cunoscători ai fotbalului. Asta pentru că pe locul șase, în spatele unor nume importante precum Manchester United, Liverpool, Arsenal, Everton și Aston Villa, și-a croit loc o echipă care inspiră mai mult mediocritate. Cel puțin în prezent. Sunderland este o prezență relativ constantă în Premier League, dar în afara a două locuri șapte, în 2000 și 2001, „Pisicile negre” s-au chinuit mai mult în coada clasamentului. Și totuși, Sunderland a devenit prima echipă, după Aston Villa, care câștigă șase titluri în Anglia. Se întâmplă în 1936, când, de altfel își trece în palmares ultimul astfel de trofeu.
1februarie, cea mai neagră zi
Revenind în urmă cu aproape opt decenii, înțelegem că acest ultim succes, venit după o pauză de 23 de ani, are o semnificație aparte pentru fanii acestei echipe, din cauza jertfei pe care echipa a adus-o zeului „Fotbal”. În lotul lui Sunderland apare și firavul Jimmy Thorpe, un tânăr portar de 22 de ani, foarte talentat și piesă indispensabilă din primul unsprezece. Cu el, „Pisicile negre” și-au trecut în palmares locul doi în sezonul 1934 – 1935, iar acum echipa este favorită pentru cucerirea titlului. Totul merge strună până pe 1 februarie, când Roker Park, terenul lui Sunderland, vine Chelsea. Gazdele își creează un avantaj confortabil de 3-1, dar, în disperarea de a nu pleca cu mâna goală acasă, londonezii încearcă prin toate mijloacele să egaleze. Astfel, Thorpe devine o țintă vie și primește lovitură după lovitură, chiar și când are mingea în mâini. Adversarii au voie să atace portarul, chiar dacă acesta are deja mingea sub control… Până la urmă, pe baza acestui forcing sufocant, oaspeții egalează spre final, însă acest lucru este cauzat și de o gafă a lui Jimmy, care greșește grav la golul de 3-3.
Moartea unui erou
Jurnaliștii vremurilor îl fac praf pe tânărul portar, considerând că, în ciuda faptului că a arătat, în general, pe timpul sezonului, o formă bună, el a clacat în momentele de presiune. Numai că în același timp în care literele sunt imprimate pe foi, Thorpe este internat în spital ca urmare a traumatismelor suferite pe teren. Diagnosticul medicilor: multiple fracturi costale, dar și câteva lovituri zdravene la cap. Probleme mari pentru orice om, însă cu atât mai periculoase pentru unul care, în urmă cu doi ani fusese diagnosticat cu diabet. Inevitabil, complicațiile au apărut, iar Jimmy a intrat în comă diabetică. Nu s-a mai trezit niciodată, decedând peste câteva zile în urma unui stop cardiac. Vestea cutremură din temelii orașul Sunderland, iar unii dintre ziariștii care l-au „executat” își exprimă regretul că nu au știut nicio clipă în ce condiții a rămas portarul pe teren, până la finalul meciului.
Regulamentul, schimbat pentru totdeauna
„Groparul” se transformă în erou și așa rămâne pe veci în mințile tuturor. Dar părerile de rău nu-și mai au rostul în asemenea condiții, mai ales când în spate rămâne o soție și un copil de câțiva ani. Jimmy nu mai apucă să se bucure de titlul pe care Sunderland îl câștigă până la urmă, dar medalia de campion ajunge la soția sa. În schimb, de pe urma acestei întâmplări groaznice, ajung să profite alte mii, poate zeci de mii de portari, care aveau să-și desfășoare activitatea în următoarele decenii. Imediat după moartea lui Thorpe, FIFA ia o decizie istorică și anume aceea de a nu mai fi permis în regulament ca jucătorii să atace cu piciorul portarul advers, în momentul în care acesta pune mâna pe minge. Regula a evitat alte astfel de tragedii, dar, ca o coincidență sumbră, peste fix șapte decenii, un alt portar a fost la un pas de un destin tragic. Tocmai cel al lui Chelsea, echipă ai cărei foști jucători au dus la moartea lui Thorpe… Pe 14 octombrie 2006, londonezii o întâlnesc pe Reading, iar Petr Cech iese să prindă o minge, moment în care un adversar îl lovește puternic în cap, provocându-i o fractură craniană. Din fericire, cehul se recuperează complet, chiar dacă este nevoit să joace, tot restul carierei, cu o cască de protecție specială.
Sursa foto: www.profootballhof.com
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER