Dumitru Dragomir, „îngrijorat” de noua specie de insectă ce poartă numele Simonei Halep. „Să nu fie o insectă rea”
Mai în glumă, mai în serios, Dumitru Dragomir s-a arătat îngrijorat de noua specie de insectă ce poartă numele Simonei Halep. Fostul șef de al Ligii Profesioniste de Fotbal speră ca insecta să fie un bună, care să nu producă daune, pentru că poartă numele unei sportive care a adus multă glorie acestei țări.
Simona Halep și-a dat acordul ca o nouă specie de insectă, descoperită în apropiere de Constanța, să-i poarte numele, la solicitarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca.
Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu pentru monitorizarea populaţiei de vectori din România, finanţat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor) şi desfăşurat în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa.
Dumitru Dragomir speră ca insecta Simona Halep să nu fie una dăunătoare
„Oracolul din Bălcești” a reacționat în stilul caracteristic la auzul veștii că o insectă va purta numele Simonei Halep. Mai exact, noua descoperire se va numi științific – Phlebotomus simonahalepae. Fostul șef al LPF speră ca insecta să fie una bună, constructivă, nu una care să producă daune culturilor din această țară.
„Dacă este o insectă bună, care face bine culturilor, e foarte bine… Să nu fie o insectă rea, care să dăuneze” , a spus Dumitru Dragomir pentru Telekom Sport.
Flebotomii sunt insecte hematofage, cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente şi mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om şi animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele. În România, între anii 1910 şi 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi.
Cercetările derulate în ultimii ani de specialiştii de la USAMV Cluj-Napoca au confirmat prezenţa a şase specii, plus această nouă specie pentru ştiinţă, care a fost denumită în onoarea Simonei Halep. Astfel, numărul total de specii noi pentru ştiinţă descrise de cercetătorii de la colectivul Disciplinei de Parazitologie şi boli parazitare al USAMV Cluj-Napoca în ultimii ani a ajuns la 12.
„Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, explică coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare.