Emeric Dembrovszki, la borna 75! Povestea fabuloasă a fostului fotbalist cu statuie și nume scris incorect decenii la rând: „Mircea Lucescu mi-a spus clar”
Zi de aniversare pentru cel mai bun fotbalist român la Campionatul Mondial din Mexic 1970. Azi, 6 octombrie 2020, Emeric Dembrovszki împlinește 75 de ani. Stabilit lângă Timișoara s-a implicat de curând în cadrul unei academii de fotbal care-i va purta numele. Bornele sale fotbalsitice: 26 de partide și 8 goluri la prima reprezentativă, 386 de goluri și 108 goluri în Divizia A.
Dembrovszki, întâi portar și apoi atacant
Născut în localitatea maramureșeană Câmpulung la Tisa, foarte aproape de granița cu Ucraina, i-a plăcut de mic să bată mingea, mai întâi la școala generală din localitatea natală, unde mai întâi a fost portar. Însă la un moment dat, în timpul unui meci, s-a plictisit atât de tare, încât a ieșit dintre buturi, a driblat tot ce i-a ieșit în cale și a înscris. De-atunci, profesorul de sport l-a pus numai jucător de câmp.
Emeric Dembrovszki a evoluat pentru naţionala României 27 de partide, făcând parte şi din echipa ce a jucat la Campionatul Mondial din Mexic, din 1970, unde a fost numit cel mai bun jucător român. Organizatorii campionatului Mondial din Mexic aveau un proiect măreţ, însă totul a fost lăsat baltă.
„La sfârşit organizatorii voiau să facă statui celor mai buni jucători şi să jucăm un meci «Echipa Statuilor» contra «Echipa Lumii» însă s-a renunţat la acest proiect“, povesteşte fostul fotbalist.
Cel mai mare regret al meu a fost că n-am jucat la echipele din București, deși am avut oferte de la toate formațiile. Mircea Lucescu mi-a zis, de mult timp, că dacă nu fac pasul spre Capitală îmi va fi foarte greu. A avut dreptate
Emeric Dembrovszki
Numele corect, pocit de miliția timișoreană
Cu toate acestea, maramureşeanul nu a rămas fără un monument. În localitatea sa natală, Câmpulung la Tisa, în faţa sălii de sport care-i poartă numele, este şi o statuie de lemn ridicată în cinstea celui care a dus faima localităţii peste tot în lume. Maramureşeanul a fost şi subiectul cărţii „Eroul de la Guadalajara“ scrisă de Ilie Dobre.
Când s-a născut numele său ca și al întregii sale familii era înscris Dembrovszki, nefăcând un secret din faptul că are origini maghiare. Cu acest nume a evoluat în întreaga sa carieră de fotbalist. La una dintre schimbările de buletin, cei de la direcția evidenței populației din cadrul miliției timișorene l-au trecut Dembroschi, nume care i-a rămas și în prezent.
Am fost desemnat cel mai bun jucător român din Mexic la Cupa Mondială, în România nu am fost nici măcar printre primii zece. Oficial, ar fi trebuit să mă numesc Dembrovszki. La mine, unii scriu Emmerich sau Emerich. Dar eu în certificatul de naştere sunt Dembroschi Emeric
Emeric Dembrovszki
Cea mai frumoasă amintire rămâne turneul final din Mexic 1970, dar și perioada petrecută la echipele din Bacău și Timișoara. „Din păcate mai mult de jumătate din cei prezenți la Cupa Mondială nu mai sunt printre noi. Când mă trezesc dimineața și îi calculez nu prea îmi ies la socoteală„, se amuză Emeric Dembrovszki.