Eroi de cursă lungă! Mai mulți ultramaratoniști ieșeni au alergat peste 100 de kilometri în 24 de ore, pentru copiii cu autism FOTO

Eroi de cursă lungă! Mai mulți ultramaratoniști ieșeni au alergat peste 100 de kilometri în 24 de ore, pentru copiii cu autism FOTO
  • Publicat:

Într-o perioadă în care pandemia de coronavirus a lovit întreaga planetă, românii nu uită să fie oameni. Peste 150 de ultramaratoniști cu suflet uriaș din întreaga țară, între care și ieșeni, au ieșit din casă, în week-end, pentru o cauză nobilă și au decis să alerge 24 de ore pentru copiii cu autism din România, în cadrul campaniei ”Autism 24h Marea Neagră”.

Printre cei 150 de ultramaratoniști români care s-au alăturat acestei campanii s-au numărat și ieșenii Alin Vorniceanu, Ionut Pârju, Alexandru Bacoșcă, Andrei Coman, Ioana Bianca Scarlat, Costel Ciprian Ionașcu, Tamaș Narcis Iosif, Adrian Ipate, Costea Iustin, Cozma Ioana și Constantin Popa.

Cei 11 au pornit în cursa de 24 de ore, la fel ca și colegii din țară, sâmbătă la ora 10.00, iar duminică dimineață la aceeași oră au ajuns acasă după peste 100 de kilometri parcurși.

Alin Vorniceanu, 142 de kilometri pe mai multe trasee

Cel mai important, toți cei 11 ieșeni au atins borna celor 100 de kilometri și au ajuns la ”finiș” cu sufletul împăcat că au putut face acest gest uriaș pentru copiii cu autism.

După 24 de ore în care a trecut prin toate stările și în care nu a avut de înfruntat doar ploaia torențială de sâmbătă seară, piatra cubică sau durerile articulare, ci și un echipaj de poliție un pic cam zelos, Alin Vorniceanu, al carui cronometrul a înregistrat 142 de kilometri, a trecut cu bine peste o nouă cursă caritabilă din palmaresul său de invidiat. Și a ajuns la finiș la fel de volubil și de bine-dispus ca la start. Dar cu chipul vizibil afectat de fort și cu durerile de spate și musculare inevitabile.

„A fost o cursă destul de grea, în condițiile în care am fost nevoit tot timpul să-mi găsesc un traseu nou. Mai ales când am ajuns acasă, unde am avut un traseu foarte scurt, de zece metri pe zece. Piatra a fost destul de mare și m-a pus un pic de dificultate, dar asta nu înseamnă că nu puteam duce la capăt ceea ce mi-am propus. Am continuat, am tras cât am putut, în ultimele șapte ore din păcate am făcut abia 30 de kilometri. Ținta era 100 de kilometri, acesta era proiectul ”Autism 24 de ore – Marea Neagră”, dar calculele arată că am făcut 142 de kilometri. Deci mi-am atins obiectivul”, a declarat Alin Vorniceanu pentru ProSport.

Acesta spune că primii 30 de kilometri au reprezentat cea mai grea parte a cursei: „Prima etapă de 20-30 de kilometri este cea mai grea, până îți intri în ritm. În urma tuturor experiențelor pe care le-am avut mi-am dat seama că eu sunt o persoană de distanțe lungi și am observat că îmi revin după această perioadă, intru într-o altă etapă a organismului. Trec peste anumite praguri și mă simt mult mai bine după 30-40 kilometri, chiar pot să-i dau un pic mai puternic. Am făcut acest gest cu drag, din toată inima. Nu am vrut să impresionez cu nimic. În sufletul meu e o mare luptă. Eu sunt mai mult decât fericit pentru faptul că sunt sănătos, că am capacitate de gândire, mâinile și picioarele le pot coordona cu bine. Știm cu toții că acei copilași cu autism au probleme de coordonare și dizabilități, haideți să ne gândim un pic la durerea lor! Starea lor e de două ori mai mare decât am face noi un efort fizic sau o reclamă pentru a-i ajuta. Le doresc din tot sufletul să aibă parte de această platformă pe care dorește să o implementeze Adrian, organizatorul acestui eveniment și să aibă parte toți copilașii cu autism de acea platformă”.

Ionuț Pârju, 132 de kilometri printre mașini, copii cu bicicleta. ”Campion nu ești prin cuvinte, ci prin fapte. Campion înseamnă să-ți dovedești limitele”

„Sunt fericit, acum chiar vreau să mai fac o sută de kilometri. Am alergat 24 de ore și am parcurs 132 de kilometri. Am alergat în cartier la mine, în zona Gării, și pe loc drept și în pantă. Am alergat printre mașini, printre oameni, printre copii aflați pe bicicletă, unul chiar era să dea peste mine. Mariana (n.r. Mariana Pârju, soția lui Ionuț) m-a ajutat enorm, mi-a mai făcut un masaj câte 10 minute. Nu a fost niciun moment să renunț. Eu sunt foarte motivat, când vreau să fac ceva, fac sută la sută. Strâng din dinți și duc cursa la final”, a spus Ionuț Pârju, care a făcut acest gest din suflet, pentru copiii cu autism: „Am făcut acest gest pentru copiii cu autism, pentru că ei suferă toată viața. Eu sufăr doar acum și după aceea mă refac. Am vrut să fac ceva pentru ei, dar și pentru mine, pentru sănătate, pentru numele nostru. Campion nu ești prin cuvinte, ci prin fapte. Campion înseamnă să-ți dovedești limitele. Eu sunt foarte mulțumit că am dat maximum și am depășit 100 de kilometri”.

Medicul stomatolog Bianca Ioana Scarlat, 104 kilometri la primul său ultramaraton

O frumoasă surpriză la acest ultramaraton a fost medicul stomatolog de doar 27 de ani Bianca Ioana Scarlat, care a atins borna celor 100 de kilometri deși a fost la prima sa experiență de acest gen.

„Eu sunt alergătoare de un an de zile, iar în viața de zi cu zi sunt medic stomatolog. Îmi doream foarte mult să fac un ultramaraton, era obiectivul meu pe 2020, dar neavând unde să merg am zis să încerc să mă înscriu la competiții online. Am intrat pe grupurile noastre de alergări, iar după o săptămână am decis să mă înscriu. A fost un challenge pentru mine, am vrut să văd dacă pot să ating 100 de kilometri în 24 de ore. În primul rând m-am înscris pentru o cauză nobilă, pentru copiii cu autism. Am alergat pe Splai Bahlui, am luat startul la ora 10 dimineața, iar până la 10 seara am alergat 72 de kilometri.

În total am făcut 104 kilometri și m-am clasat în prima parte. Dimineața, la ora 6 am ieșit și am făcut diferența până la 104. Am încercat să nu adorm, am încercat să mă mai plimb prin apartament, pentru că nu știam cum va reacționa organismul. Am stat jumătate de oră cu picioarele în apă rece, dar oboseala m-a ajuns și am adormit vreo cinci ore.

Dar dimineață, surprinzător, am fost destul de bine. Mai aveam patru ore la dispoziție în care să fac vreoo 30 de kilometri, am intrat puțin în panică, dar a fost OK. A fost primul meu ultramaraton. Cursa aceasta mi-a arătat cât de puternică sunt și până unde pot merge cu ambiția și voința mea”, a declarat pentru ProSport medicul stomatolog Bianca Ioana Scarlat. Aceasta a fost asistată de Doru Munteanu, un experimentat ultramaratonist ieșean: „Doru Munteanu mi-a fost alături, el m-a pregătit, de la plan de alimentație până la tabel făcut pe kilometri pe oră. El a venit la un moment dat, a tras de mine, a alergat cu mine, iar dimineață la ora 5 Doru era pe Bahlui și m-a ajutat foarte mult”.

Ioana Cozma, moment critic la kilometrul 95. Cum a trecut peste acest impas

La primul ultramaraton s-a aflat și Ioana Cozma, asistent kinetoterapeut și voluntar la Serviciul de Ambulanță. În vârstă de 28 de ani, Ioana a reușit să alerge 102 kilometri, deși la borna 95 a fost la un pas de abandon, din cauza durerilor mari la genunchi.

”Ideea de a participa mi-a venit după ce am aflat de această campanie pe Facebook, Autism 24h. Și fiindcă nu am mai participat, mi-am spus să încerc. Eu sunt kinetoterapeut și am lucrat cu copiii cu autism, iar acum este o ocazie bună să-i ajut pe acești copii. Am mai participat la concursuri, dar cel mai mult am alergat 21 de kilometri, la un semimaraton. La început a fost greu, dar având prietenii aproape am trecut ușor peste. Și am alergat în cele din urmă 102 kilometri”, a spus Ioana Cozma.

Ioana Cozma a ținut să mulțumească unei persoane care a ajutat-o să treacă peste un moment dificil, în care a fost la un pas de abandon: „La kilometrul 95 am vrut să abandonez, mă durea foarte tare genunchiul și voiam să abandonez. Dar a venit o doamnă alături de mine și m-a ajutat să trec peste. M-a încurajat, mi-a spus că sunt o luptătoare și că sunt pe ultima sută de metri. Am alergat împreună cu doamna Camelia Pohoață încă 5-6 kilometri după aceea. Vreau să-i mulțumesc în mod special pentru ajutor, dar și lui Doru Munteanu, care m-a ajutat mult”.

Și tot la primul ultramaraton s-a aflat și Alexandru Bacoșcă, acesta reușind să ducă la bun sfârșit cursa și să bifeze suta de kilometri, ca și colegii săi participanți de la clubul ACS AtletIS.

 

 

Are o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă, în care activează din anul 1999. Este corespondent ProSport la Iași din anul 2004, iar în decursul anilor a mai colaborat cu Agenția de Știri NewsIn, ziarele Libertatea și România Liberă și Radio Sport Total FM. Pe plan local, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×