Europa este sub teroare după atentatele de la Paris, încheiate cu 132 de morți și sute de răniți și după alerta de marți, de la Hanovra, în urma căruia a fost amânată și partida amicală dintre Germania și Olanda. Tot din motive de securitate a fost anulată și disputa amicală dintre Belgia și Spania.
Denumit „Masacrul de la Munchen”, evenimetele din timpul întrecerilor olimpice s-au încheiat cu moartea a 11 membri ai delegației israeliene și a unui polițist. De asemenea, 5 din cei 8 teroriști ai grupului palestinian”Septembrie Negru” au fost uciși în cadrul unei operațiuni de salvare a ostaticilor din delegația Israelului.
Jocurile Olimpice din 1972 nu s-au oprit, cu toate că s-a ridicat și această problemă. În cartea sa, pe care a lansat-o în cursul acestei săptămâni, Cristian Gațu, fostul președinte al Federației Române de Handbal, a povestit și cum a trăit evenimentele din ’72, chiar de la fața locului:
Una din cele 11 victime din delegația Israelului a fost Kehat Shorr, un antrenor la tir născut în România, sub comanda căruia se afla și sportivul Henry Hershkowitz, cel care urmărise partida de șah dintre Cristian Gațu și Cornel Penu.
Kehat Shorr reușise să iasă din România în 1963, după mai multe tentative eșuate, până atunci el fiind de mai multe ori și campion național la tir. Conform unui site din Israel, antrenorul trebuia să fie internat într-un lagăr din România în 1941, dar a reușit să se ascundă în munți. Alături de alți evrei, el făcea incursiuni în orașe pentru a salva și alte persoane. Povestea lui Kehat Shorr a fost dramatică încă din anii ’40, când și-a pierdut soția și o fată în Holocaust
Ultima dată când a fost văzut în față, Kehat Shorr a fost scos la geam în satul olimpic, el intrând în echipa de negociere cu teroriștii palestinieni. Avea să fie omorât de teroriștii palestinieni în elicopter, în timp ce autoritățile germane încercau să-l salveze atât pe el, cât și alți membri ai delegației israeliene.
Atentatul de la Munchen s-a produs chiar înaintea jocului României cu Ungaria, din grupa semifinală, amânat cu o zi. Au existat și „replici”, în sensul că au urmat mai multe alerte, amenințări cu bombe. Relatează dublul campion mondial:
Ulterior, partida dintre România și Ungaria s-a desfășurat, fiind câștigată de tricolori cu 20-14. La Munchen 1972, handbalul a fost reintrodus în programul Jocurilor Olimpice. Prima reprezentativă a câștigat atunci medalia de bronz, după o finală mică în fața RDG (scor 19-16).
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER